McCain Ortadoğu’da Sderot’u ziyaret etti

ABD’nin Cumhuriyetçi Parti adaylarından John McCain geçen hafta Ortadoğu gezisi kapsamında İsrail’e gitti. Peres ve Olmert ile görüşen McCain, İsrail’in füzelerden zarar gören Sderot’u da ziyaret etti

Dünya
27 Mart 2008 Perşembe

Geçtiğimiz hafta salı günü İsrail’e giden ve ilk olarak İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile görüşen ABD Başkan adayı John McCain, Peres’e İran tehlikesinin arttığını ve bundan dolayı  duyduğu kaygıları dile getirdi. McCain “İran hem teröristleri eğitiyor, hem de maddi kaynak sağlıyor” dedi.

Peres ise başkan adayı ile görüşmesi sırasında “Iran tehdidi İsrail ile sınırlı değil” dedi. Peres ayrıca “Terör, nükleer güce ve sorumsuz liderliğin karışımı bütün dünyaya tehdittir” dedi.

Peres McCain’e “Bölgedeki Arap ülkelerinde bile İran korkusu yatmakta ve bunu yüksek sesle dile getirmeliyiz” dedi. Bunun yanı sıra Peres “Birleşmiş Milletlerin bir üye devletin diğer üye devleti yok etmek istemesinin kabul edilemez olduğuna karar vermeli” dedi.

Çarşamba günü Sderot kasabasını ziyaret eden McCain İsrail’in Gazze Seridi’nden gelen roket saldırılarına sert yanıt vermesini anlayışla karşıladığını söyledi. McCain, “Hiç bir  ülke kendisine yönelik sürekli saldırılara karşı cevap vermeden duramaz” dedi.

Çarşamba sabahı McCain ile görüşen İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Sderot kasabası ile ilgili Gazze’yi fethetmeden füze saldırılarını durdurmanın mümkün olduğunu söyledi. Olmert bunun yolunun ise bölgeyi caydırmaktan geçtiğini dile getirdi. McCain ise kasabaya olan saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

McCain iki günlük ziyaretine Kudüs’te bulunan Yad Vaşem Soykırım Müzesi’ne giderek başladı. McCain ile birlikte 2000 yılı seçimlerinin başkan yardımcısı adayı Joe Lieberman da gezisinde kendisine eşlik etti.

McCain, İsrail ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile de görüştü. McCain gezisi sırasında Irak, Ürdün, İngiltere ve Fransa’yı da ziyaret etti.