Gazze sorunu Mısır’ın çabaları ile bitebilir

Hamas ile İsrail arasındaki gerilimi bitirmek için temaslarını sıklaştıran Mısır, Rafah Sınır Kapısı’nın açılması için çaba harcıyor

Dünya
27 Mart 2008 Perşembe

İsrail ve Mısır Gazze’de uzun vadeli bir ateşkesin sağlanabilmesi için görüşmeleri yoğunlaştırdı. Ulaşılması hedeflenen anlaşma kapsamında Gazze ile Mısır arasındaki Rafah Sınır Kapısı’nın da yeniden açılması planlanıyor.

İsrail Savunma Bakanlığı Politik Güvenlik Bürosu Başkanı Amos Gilad, bu konuda temaslarda bulunmak amacıyla geçtiğimiz hafta iki kez Kahire’ye giderek üst düzey Mısır yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Gilad, üç haftadır İsrail’e gelişi ertelenen Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ile de temaslarda bulundu.

Olası bir ateşkese karşı Hamas’ın talebi Gazze bölgesindeki ekonomik kuşatmanın kaldırılması. İsrail’in bu kuşatmayı tamamen kaldırma konusuna yanaşmadığı ancak Rafah Sınır Kapısı’nın kısman açılımına izin vereceği belirtiliyor. ABD’nin de açılması için baskı yaptığı Rafah ile Hamas’ın Gazze’yi işgali ile bölgeyi terk eden Avrupalı gözlemciler de geri dönecek. Süren pazarlıklar kapsamında kimlerin sınırdan geçme hakkına sahip olacağına ilişkin konular ve ne miktarda paranın sınırdan Gazze’ye sokulmasına izin verileceği gibi konular var. Geçmişte Hamas yetkilileri yaptıkları ziyaretten bavullarla para ile dönüyor ve bu paralar Hamas’ın askeri kanadının finansmanı için kullanılıyordu.

Hamas, sınır kapısının açılmasının ardından kendi adamlarının da sınır güvenliğinden sorumlu olmasını talep ediyor.

İsrailli güvenlik uzmanlarına göre Hamas geçen ay gerçekleştirilen saldırıların ve yaşanan kayıpların yaralarını sarmak için uzun soluklu bir ateşkes istiyor. Hamas, oldukça fazla sayıda adamını kaybetmiş ve silah depoları büyük hasar görmüştü.

Bu arada ABD, İsrail’in Mısır ile olan iyi ilişkilerini sürdürme konusunda kararlılık göstermesini istedi. İsrail özellikle Mısır’dan Gazze’ye gerçekleştirilen silah kaçakçılıkları konusunda yeterince önlem almadığı gerekçesinde İsrail tarafından eleştirilmekteydi.

Bölgede temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı David Welch, Gilad ile yaptığı görüşmede Mısır’ın İsrail ile yaşanan sorunlara bir çözüm bulmak için her zamankinden daha istekli olduğu mesajını verdi. İsrail’in de bu çabaya karşılık vermesi ve krizlerin sona erdirilmesi istendi.

Mısır yaşanan kaçakçılıkları önlemek için Polis memurları yerine sınıra daha fazla sayıda asker yerleştirilmesini öngörüyor. Ancak İsrail, Mısır ile arasındaki barış dengesinin korunması için Mısır’ın bu talebini kabul etmiyor. ABD temsilcisi Welch de İsrail’e yaptığı ziyarette bu talebin gerçekleşmesi için çalışmalarda bulundu.

Bu arada geçtiğimiz haftalar itibari ile Gazze’den İsrail’e yönelik yapılan roket saldırıları Hamas’tan İslami Cihad’ın kontrolüne geçti. Hamas’ın bir süredir İsrail’e saldırmadığı, gerçekleştirilen az sayıdaki olayın da İslami Cihad’ın sorumluluğunda olduğu belirtildi. Yine İsrail bir süredir ülkesine yönelik yapılan saldırılara karşılık vermeme kararı almıştı.