ABD Başkan Yardımcısı Cheney: ‘Suriye ve İran, Hamas’a destek oluyor’

Geçen hafta on gün sürecek olan Ortadoğu gezilerine çıkan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İsrail için tehdit unsuru olan sebepleri göz ardı etmeyeceklerini belirtirken, Hamas’ın İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine engel olmak için Suriye ve İran’dan destek aldığını açıkladı

Dünya
27 Mart 2008 Perşembe

Geçtiğimiz Pazartesi İsrail’i ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Hamas’ın, İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerini engellemeye çalıştığını belirtti. Pazartesi günü Tel-Aviv Ben Gurion Havaalanı’nda İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni tarafından karşılanan ABD Başkan Yardımcısı’nın ilk durağı Kudüs oldu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı görüşmenin ardından basına konuşan Cheney, Hamas’ın Suriye ve İran’dan tam destek aldığını sözlerine ekledi.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak ve muhalefet lideri olan Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Cheney, İsrail için tehdit oluşturan sebepleri göz ardı etmeyeceklerini belirtti.

Pazar günü Filistinli liderlerle görüşen Cheney, Filistin’deki iç çatışmaların önlenerek yeniden yapılanması gerektiğini belirtti. Cheney konuyla ilgili olarak, “Filistinli liderlerin yeniden yapılanmak için bazı önkoşulları var. Bunların arasında Hamas’ın Gazze’deki kontrolünü tamamıyla elden bırakması da yer alıyor,” açıklamasını yaptı.

Cheney, kendisine yöneltilen ABD’nin Yemen’in Hamas ile El-Fetih’i uzlaştırma çabalarını destekleyip desteklemediği yönündeki soruya ise, Hamas’ın ideolojisinde köklü bir değişiklik olmadığı sürece onlarla görüşmeyi reddedeceklerini söyledi.

Batı Şeria’da Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın partisi El-Fetih ile barış görüşmeleri yapan İsrail, aynı zamanda Gazze’de Hamas ile olan savaşına devam ediyor. İsrailli yetkililere göre Hamas ile El-Fetih arasındaki yeniden yapılanma süreci bu görüşmeleri zedeleyebilir. Yetkiliye göre, El-Fetih Hükümeti İsrail ve Hamas arasında bir tercih yapmak durumunda kalıyor.

Pazar günü Ramallah’da Abbas ile bir araya gelen Cheney, Hamas’ın Gazze’den İsrail’e yaptığı saldırılarla yalnızca sivillerin hayatlarını değil, Filistin halkının umutlarını da yok ettiğini belirtti.