Bir tecrübe kafidir

Çikolata sever misiniz? Ben mi? Epey meraklısıyım. En sevdiğim ise, bitter çikolata…Ya sizin?

Batya KEBUDİ Yaşam
27 Mart 2008 Perşembe

Çikolataya nereden mi geldik? Şöyle anlatayım:

Nişantaşında Next butik’in sokağında (bence adı böyle değiştirilmeli) Gusto Confiserie’nin kapanmasıyla başladı. Tabii merak ettim. Neler oluyor diye… Araştırdım. Sorun yok. Her şey yolunda. Ufak bir değişiklik oluyormuş o kadar…

Mekan değişikliği...  

Suadiye’de yeniden açılıyor. Yoksa açıldı mı demeliyim?

Evet, evet. Açıldı.

Bilmeyenler için, Gusto Confiserie aslında İzmir’den İstanbul’a geliyor. Maryo ve Beki Gabbai tarafından 1991 yılında kuruldu.

O günden bugüne de çikolata meraklılarının uğrak yeri olmuş, olmaya da devam edecek gibi de görünüyor.

Müdavimlerinden biriyim.

Neden mi? Aslında bir çok nedeni var.  El yapımı çikolatalar bana özel olduğu hissini veriyor.

Tabi bir de rengarenk badem drajeleri var. Birbirinden güzel renklerde evinize neşe, ve enerji verecek.

Unutmadan söyleyeyim, özellikle kız istemeye gidenlerin bir numaralı tercihi…

Çikolata deyince akla ilk gelen, madlen hele bir de bitter olursa, harika!

Çikolata kimisi için sakinleştirici, kimisi için mutluluk verici, kimisi için afrodizyak olarak görülebilir.

Çikolatanın hayatımıza girmesi milattan önce 1200’lü yıllara uzanıyor. Mayalılar zamanında Güney Amerika’da yetişen kakao ağaçlarından elde edilen çekirdeklerle yapılıyordu.

Mayalılar çikolatayı bir nevi para birimi olarak kullanılıyorlardı.  Çikolataya karşılık bir takım ihtiyaçlarını satın alan Mayalılar, çikolatayı bir içeçek olarak sadece düğün gibi çok özel günlerde kullanılıyorlardı.

Avrupa’nın kakao ağacıyla tanışması ise 1502 yılında Kristof Kolomb’un yeni dünyada kakao ağacını bulup, İspanya’ya getirmesi ile oldu.  Kral Ferdinand tarafından beğenilmeyen çikolata, bundan yirmi yıl sonra içine şeker ilave edilip içildikten sonra benimsendi.

1850 yılında İngiliz Joseph Fry, sıcak su yerine, kakao pudrası ve şekere kakao yağı ilave ederek, dünyanın ilk katı çikolatayı 1875 yılında ise Daniel Peter ve Henri Nestle, kakao yağı, kakao pudrası ve şekere ilk defa süt konsantresi ekleyerek sütlü çikolatayı hayatımıza kattılar.

Rudolph Lindt 1879 yılında çikolata karışımını çevirerek, mükemmel kıvama getiren bir makine keşfetti ve bir anlamda günümüzün çikolata üretiminin temel taşını oluşturdu.

Zaman geçtikçe çikolata hayatımızda daha da çok yer edindi. Farklı tatlarla zenginleştirilerek günümüze kadar geldi.

Gusto’nun çikolataları arasında antepfıstıklı, badem ezmeli, krokanlı, fıstık ezmeli, meyveli, cevizli, incirli gibi birbirinden lezzetli seçenekler, sütlü ve bitter çikolata alternatifleri de var.

El yapımı çikolataları kadar “Mogado”(badem ezmesi) ve Biscotin (badem kurabiyesi) ile de meşhur olan Gusto, özel günlerinizde vazgeçilmeziniz olacak.

Nişan, düğün, Bar-Mitzva, Bat-Mitzva törenlerinizde Biscotin, diğer adıyla Mariçino eşsiz lezzetiyle davetleriniz için ideal.

Gusto Confiserie’nin el yapımı çikolatalarını, özenle süslenmiş şık objelerin veya orijinal kutuların içerisinde bir davete giderken de götürebilirsiniz.  Suadiye’de yeni açılan Gusto, her yere sipariş götürebiliyor. Böylece siparişlerinizin evine kadar gelişinin kolaylığını yaşıyorsunuz. Özel zamanlarınızı özel kılıyorlar. Eğer merak edeniniz var ise,  0216 372 11 26 numaralı telefondan veya www.gustocikolata.com  adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ben bu yazıyı bitirirken ufak bir çikolatayı yiyorum.  Çikolata mutluluk hormonu endorfin salgılamaya yardımcı oluyor, size de her gün bir parça yeyin, benden söylemesi…