26 Nobel ödüllüden Çin’e çağrı

20 Mart Perşembe günü, Elie Wiesel’in de aralarında yer aldığı 26 Nobel Ödüllü “Çin Hükümeti’nin Tibetli göstericilere karşı şiddetli baskısını kınıyoruz” şeklinde bir bildiri yayınladı

Dünya
27 Mart 2008 Perşembe

20 Mart Perşembe günü, 26 Nobel Ödülü sahibi, Çin’in Tibetli göstericilere karşı uyguladığı baskıya son vermesi için bir bildiri yayınladı. Bildiride; “Çin Hükümeti’nin silahsız ve savunmasız Tibetli göstericilere karşı uyguladığı şiddetli baskıyı kınıyor, bu tutumlarına son vermeye davet ediyoruz” ifadesi kullanıldı. Bildiriye imzasını atanlar arasında; 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Güney Afrikalı Maxwell Coetzee, 1986 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Nijeryalı Wole Soyinka da bulunuyor.

“Nobel ödüllü Dalai Lama’nın kutsallığına karşı Çin Hükümetinin yürüttüğü tutarsız kampanyayı protesto ediyoruz” şeklinde kaleme alınmış bildiride, Çin yetkililerinin sürekli suçlamalarına rağmen Dalai Lama’nın Tibet’in Çin’den kopmasını hedeflemediği, sadece kültürel ve dini özerklik istediği vurgulanıyor.

Bu girişimin başını çeken 1986 Nobel Barış Ödülü sahibi Elie Wiesel’in, 1989’da aynı ödüle sahip olan Dalai Lama ile yakın bir dostluğu var. Bildiride, Çin Hükümeti’ne en kısa zamanda Dalai Lama’nın temsilcileri ile ilişkiye girerek her iki tarafın da çıkarları doğrultusunda bir çözüme ulaşılması önerisinde bulunuluyor. Çin ileri gelenleri, Dalai Lama’yı 10 Mart’ta, Lhassa’da başlayan protesto gösterilerinin arkasında durmak ve Olimpiyat Oyunları’nı sabote etmeye çalışmakla suçluyorlar.