Çin işgali altında bulunan Tibet'in başkenti Lhasa'da, Çin Hükümeti’nin baskı ve yıldırma rejimini protesto etmek için düzenlenen gösterilerde çıkan olaylara polisin sert müdahalesi sonucu yüze yakın sivilin öldüğü bildirildi. Barış ve kardeşliğin sembolü Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Çin'e dünyanın dört bir yanından ağır eleştiriler yağarken, Avustralya'dan ABD'ye kadar pek çok ülkede Tibet yanlısı destek gösterileri düzenlendi. Sürgündeki Tibet Hükümeti’nin yayınladığı bildiride, durumdan "son derece kaygı duyulduğu" belirtildi.
Tibet Hükümeti olayların "insan hakları ihlali" olduğunu vurgularken, BM'ye soruşturma açması çağrısında bulunuldu. Lhasa'da, yaklaşık 20 yıl içinde Çin yönetimine karşı yapılan en büyük ve en şiddetli protesto gösterisi sonrasında Çin makamları, olaylara karışanlara, teslim olmaları için pazartesi günü gece yarısına kadar süre tanıdı. Ancak çatışmaların sürmesi bekleniyor. Çin'in sert şiddet kullanarak bastırdığı barışçıl gösterilerde ölenlerin tamamı sivil. Batılı ülkeler Çin'e Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile diyalog kurma çağrısında bulundu.
Çin işgali altındaki Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama, Pekin'e sert çıktı: "Barış varmış gibi göstermek için güç kullanımına sırtlarını dayıyorlar, terör yönetiminin güç kullanımıyla getirilmiş bir barış... Lütfen, mümkünse soruşturma açılsın, bazı uluslararası örgütler Tibet'teki durumu incelesin. Kasten ya da değil, Tibet'te bir tür kültürel soykırım işleniyor, bir tür ayrımcılık uygulanıyor. Tibetliler topraklarında ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Güvenilir bir grup oraya gidip olan biteni görmeli." 1989'da Nobel Barış Ödülü'nü almış Dalay Lama, Çin işgaline karşı barışçıl mücadelesi ile tanınıyor.