Paris Kitap Fuarı’nda konuk ülke İsrail

Dünyanın en önde gelen edebiyat etkinliklerinden sayılan Paris Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu İsrail

Dünya
19 Mart 2008 Çarşamba

Fransa’nın en büyük edebiyat buluşması olarak bilinen Paris Kitap Fuarı 14–19 Mart 2008 arasında Paris Sergi Sarayı’nda düzenlendi. Her yıl bir ülke edebiyatının “onur konuğu” seçildiği fuarda bu yıl İsrail edebiyatı tanıtıldı.  Paris Kitap Fuarı'nın organizatörleri İsrail’i seçmekte amaçlarının edebi eserleri onurlandırmak ve kültürler arası diyalogu geliştirmek olduğunu söyledi.

Paris için yılın en büyük edebi etkinliği olan fuarın açılışı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres tarafından yapıldı. İsrail Fuar’ın onur konuğu olunca birçok Arap ülkesi boykot kararı aldı.

Fas, Tunus, Lübnan,  Cezayir, İran, Mısır ve Yemen katılımlarını iptal edip, yazarlarını geri çekti. Ancak “Yakubian Apartmanı” adlı eseri geçen yıl dünyada en iyi satan kitaplar arasına giren Mısırlı yazar Alaa al-Aswani ve Filistin asıllı Amerikalı kadın yazar Susan Abulhawa İsrail’in onur konuğu olmasını eleştirmekle birlikte, fuara katılma kararı aldılar.

Paris Kitap Fuarı’nı Fransız Ulusal Yayıncılar Sendikası tarafından düzenliyor. Sendika yetkilileri “Davetli olan İsrail Devleti değil, İsrail edebiyatıdır. Kültür insanları kapıyı kapatmaktansa tartışmayı tercih etmeli, sırtını dönmek yerine birbirine anlayışla yaklaşmayı denemeli. Seçimimiz siyasi değil, edebi bir seçimdir” dedi.

Yalnızca İbranice eserlerin ve tercümelerinin yer aldığı İsrail edebiyatı bölümünde aralarında David Grossman,  A.B. Yeşua ve Amos Oz gibi dünyaca ünlü isimlerin bulunduğu 39 İsrailli yazar ağırlanıyor.

16 mart Pazar günü Paris Kitap Fuarı katılımcılarının, bomba alarmı üzerine tahliye edildiği bildirildi. Polis, kitap fuarı konuklarından binayı terk etmelerinin istedi, ancak daha sonra bomba alarmının sahte olduğu ortaya çıktı.