Bebeklerde uyku düzeni

Bebeklerin uyku düzeni yeni doğum yapmış anneler için tam bir kabus gibi görünse de aslında belirli bir düzene oturtulduğunda kolay bir eylem halini alabilir....

Yaşam
19 Mart 2008 Çarşamba

Lüset ROMANO

Bebekler doğdukları andan itibaren geçirdikleri ilk 40 günün üçte ikisini uyuyarak geçirirler.  Daha sonraki dönemde ise uzun uykularının ağırlıklı olarak akşam saatlerinde olması beklenir.

Bebeğimi doğurduktan beş hafta sonra, katıldığım bir davete onu da götürmüştüm. Emzirme dışında tüm davet boyunca uyuması beni çok şaşırtmıştı (yüksek sesli  müzik olduğu halde). Çünkü eve girdiği anda sanki anlıyormuş gibi ağlayıp, dışarıya çıkardığımda deliksiz beş saat uyuması bana tuhaf geliyordu. Hatta o kadar ki,onu susması için bizim evin aşağısına ve yakınlardaki bir parka günde üç-dört kere çıkarmayı yapılacak en mantıklı davranış olarak görüyordum. Bazen sadece uykuya dalsın diye on dakika puset ile dolaştırdığımda iki-üç saatlik bir uykuyu garantiliyordum. Kızımı daha sekiz günlükken dışarıya çıkardığımda sokaktaki insanlardan garip tepkiler almama rağmen, bunun uyumasını kolaylaştırması benim işime geliyordu ve dışarıdayken, emzirme dışındaki tüm zamanını uyuyarak geçirmesi de hayatımı kolaylaştırıyordu.

Kızım üç aylık olduğu zaman artık eskisi kadar kolay uyutamadığımı ve o kadar uzun saatleri uykuda geçirmediğini fark ettim. Artık kızım büyüyordu. Uyku kavramı benim için boyut değiştirmişti, çünkü artık kızımın gece uykuları oluşmaya başlamıştı ve sabaha kadar uyuyordu, tıpkı bizim gibi.

Bazı arkadaşlarım bebeklerini yemekten sonra kolayca ve kısa bir süre içinde uyuttuklarını söylüyorlardı. Diğer yandan altı-yedi veya on iki aylık bebeklerinin hala gecede beş kere uyanmasından yakınan anneler vardı. Kızımın rahat ve uzun uyku uyuması adına gittiğim yerlerden (gündüz saatlerinde) erken çıkma pahasına da olsa, onun evde gürültüsüz, karanlık bir ortamda uyumasını tercih ediyorum. Herkes bana ‘Neden eve gidiyorsun? -Bırak dışarıda uyumaya alışsın’ derken ben inatla kızımı uykudan kıvrandığı anlarda eve götürmeye alışmıştım. Kızım yatağında gece uykusundaymış gibi rahat ve kaliteli bir uyku geçirsin diye eve getirip vicdanımı rahat tutmayı öğrendim.  Okuduğum bir kitapta  da bu davranışımın ne kadar doğru olduğunu gördüm. Şimdi size bunlardan bahsetmek istiyorum:

Uykuyu kolaylaştırıcı faktörler

Sakin bir ortam: Çocuğun uykusu için günlük hayatını geçirdiği mekanın dışında,mümkünse sadece ona ayrılmış bir oda olması kaliteli bir uyku için önemlidir.

Sessizlik: Gürültünün uykuyu bozduğu yapılan araştırmalar sonucu kesin olarak kanıtlanmıştır. Uyku kalitesini bozduğu da bilinmektedir. Özellikle REM (rüyalı uyku) öncesinde gürültüden uyanma çok görülür.

Uyku miktarı:  Bebeklerin uyanma eşikleri gece boyunca biriktirmiş oldukları uyku miktarına bağlıdır. Mesela gece boyunca deliksiz on saat uyuyan bebek,beş saat uyumuş olan bebeğe oranla çok daha kolay uyanır.

Cinsiyet: Kadınların erkeklerden daha kolay uyandıkları bilinmektedir. (İstisnalar kaideyi bozmaz tabii.)

Karanlık ortam: Sağlıklı bir uykunun gerçekleşmesi için ışık düzenine de dikkat edilmesi gerekir. Mesela bebeğinizin gündüz uykusunda da gece uykusu gibi bir karanlığa ihtiyacı vardır. Daha uzun ve rahat bir uyku için karanlık ve gürültüden uzak bir yer seçilmesi önemlidir.

Oda sıcaklığı: En uygun oda sıcaklığı 17-24 C olduğu bilinmektedir. Yazın adada kızımın ara sıra uyanıp, zar zor uyuduğu zamanlarda sıcaktan bunalmış olduğunu ve uykusunu bölen unsurun aşırı sıcaklar olduğunu anlamam uzun sürmüştü.

Yatak şekli: Bebeklerin baş kısmına çok az bir yükseklik sağlanması, vücutlarının S şeklindeki yapısını zorlamayacak bir yatak kullanılması önerilir.

Yatak ve çarşaflarının naylon gibi sentetik kumaşlardan değil, doğal ürünlerden yapılmış olması tercih edilmelidir.

Bebeğinizi yanınızda uyumaya alıştırmayın. Çocuklar beraber uyumayı bir oyun gibi görmeye başlar ve daha sonra da bu oyundan hiç vazgeçmek istemezler. Alışkanlık yaratmaması açısından bebeğiniz sadece yatağında uyumayı öğrenmelidir.

Uyku öncesi öğünler

• Süt ve balın uykuya geçişi kolaylaştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ilık bir bardak süt veya ballı süt (tabii çocuğunuz bir yaş üstü ise) uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

• Uyuma hayatımızın büyük ve önemli bir parçasını oluşturmakla beraber bebekler ve çocuklar için büyümede de önemli rol oynar. Büyüme hormonlarının salgılanması uyku sırasında artmaktadır.

• Uyku düzenini ayarlamak tamamen sizin elinizde. Kendi rahatınız ve bebeğinizin uyku kalitesi için ona en uygun uyku düzenini seçmelisiniz.