Toplumdan haberler

Toplum
19 Mart 2008 Çarşamba

Golden Age’liler DYD’deydi

Golden Age’liler  Dostluk Yurdu Derneği’ndeki  faaliyetlerine devam ediyor. Yakın çevresinde seyahat ve dünya mutfak kültürlerine olan ilgisiyle tanınan Cako Taragano, Golden Age dostlarına bir program hazırladı. Şef kıyafetiyle alkış alan Taragano, yaptığı sunumda, yüzyıllar önce batıdan ve doğudan gelerek Osmanlı topraklarına yerleşen Yahudi toplumunun geleneklerini anlatarak dinleyenleri bir yolculuğa çıkardı. Ardından farklı mutfak kültürlerine ait bilgiler verdi.

Bu arada çeşitli yemek tarifleri de büyük ilgi gördü. Golden Age Komisyonu Başkanı Meri Maya, güzel sunumu için Taragano’ya komisyon adına bir teşekkür mektubu sundu. Günün sonunda DYD Hanımlar Kolu Başkanı Vivi Beskinazi’nin davetiyle, hanımların yaptığı dans çalışması keyifle izlendi.

Aşkenaz Sinagogu’nda Purim özel duası

Purim Bayramı  dolayısıyla Aşkenaz Sinagogu’nda  Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımı ile  konuk Kantor Simon Cohen  ile Hazan Araşi David Sevi birlikte Gerschon Schaposchnik anısına Sefarad ve Aşkenaz usulü Şabat  duasını icra edecekler. Dua sonrasında Schneidertempel  Sanat Merkezi’nde bir seuda verilecek.

Beki Mizrahi aramızdan ayrıldı

İtalyan Cemaat Başkanı Nissim-Raşel Behar’ın kızları, Cozi Mizrahi’nin eşi  Beki Mizrahi  18 Mart Salı günü aramızdan ayrıldı. Genç yaşta yaşama veda eden Beki Mizrahi 19 Mart Çarşamba günü Şişli İtalyan Mezarlığı’nda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlanıyor.  Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Göztepe Kültür Derneği'nden haberler...

Göztepe Kültür Derneği’nde hanımlara yönelik söyleşi günleri devam ediyor. 4 Mart Salı günü Maltepe Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Abut Kebudi’yi ağırlayan hanımlar erken tanı ve tedavinin önemi konusunda bilmedikleri birçok  konuda aydınlandılar.

Barkovizyon eşliğinde yapılan seminerde özellikle meme kanserinde  genetik  mirasın, iyi beslenmenin önemi vurgulandı. Bu hastalığın daha çok beyaz ırkta görüldüğü konusuna da değinen Prof. Dr. Kebudi tedavide en önemli unsurun insanın kendini iyi hissetmesi, maneviyatının yüksek olmasının hastalığa mahal vermemesi olduğunu belirterek derneklerde yapılan çalışmaların insanları pozitif etkilediğini ve hastalık riskini değişik yönde azalttığını söyledi.

Söyleşi günü hanımların birçok konuda sordukları soru-cevaplarla interaktif  şekilde son buldu. GKD Hanımlar Başkanı Ester Arditi bu tip söyleşi günlerinin devam edeceğini söyleyerek önümüzdeki günlerde derneğe gönül vermiş tüm hanımları konuk edecekleri organizasyonun hazırlıklarının da tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

  • 8 Mart günü İzmir’den gelen bir grup yönetici Göztepe Kültür Derneği’ni ziyaret etti. İzmir Cemaat Sekreteri Miriam Levi, İzmir Kültür Derneği Gençlik Kolu Başkanı Nesim Hulli ve Yaz Okulu Başkanı Mirey Eskenazi GKD Yönetim Kurulu üyeleriyle yaptıkları toplantıda derneğe kazandırılan üyeler, tiyatro, eğlence, kültür geceleri gibi yapılan faaliyetler konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak dernekler arası dayanışmanın önemini vurguladılar.

Neve Şalom Sinagogu'nda Şabat duası

15 Mart sabahı Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleştirilen Şabat Tefilası özel görüntülere sahne oldu. Geçmiş yıllarda Bar-Mitzva törenlerini bu çatı altında kutlayan gençler yeniden o heyecanı yaşamak için bir araya geldiler. Sinagoga yeni bir parohet hediye eden Leon Cibili ve eşi Lea Cibili, parohetin yapımında emek veren Suna Sevi, Hazan Araşi David Sevi, Yıldırımspor ve Neve Şalom Yönetim Kurulu üyeleri bu anlamlı tefilaya katıldılar.

Rav İsak Alaluf konuşmasında Şabat Zahor'un nedenlerinden söz etti. Amalek'in her dönemde farklı şekillerde karşımıza çıktığını ve bununla mücadele etmek için değerlerimize sahip çıkmak gerektiğini ifade eden Rav Alaluf  tefilaya katılanlara teşekkür etti. Merasim verilen seudayla son buldu.

ÖYD'li bayanların gezisi

13 Mart Perşembe günü ÖYD (Mişne Tora) hanımlarından oluşan bir grup Koç Müzesi’ne gezi düzenlediler. Gezinin ardından Piyer Loti kahvesinde çay içerek sohbet etme imkanı bulan hanımlar, emeği geçenlere teşekkür ettiler.