İsrail’den İzmir’e Expo desteği

Expo 2015 adaylığı için İtalya’nın Milano kenti ile yarışan İzmir’e, İsrail’den destek geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı arayarak, İzmir’in Expo 2015’e ev sahipliği adaylığı konusunda İsrail Hükümeti’nin desteğini ilettiğini bildirdi

Dünya
19 Mart 2008 Çarşamba

İzmir’in Expo adaylığı için yurtdışında yapılan lobi faaliyetleri kapsamında, İsrail’i ziyaret eden Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu başkanlığındaki Türk heyetinde Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Yahudi Cemaati Başkanı Jak Kaya, İzmir Orman ve Ağaç Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Haim Eskenazi yer aldılar.

İki hafta önce gerçekleşen ziyarette Türk heyeti, İsrail’de Devlet Başkanı Şimon Peres, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Knesset Başkanı Dalia İtzik ile görüşerek, İzmir’in adaylığına destek aradılar.

Bu yoğun temaslar sonucunda İsrail, Expo 2015 için Milano kenti ile yarışan İzmir’in adaylığını destekleme kararı aldı. Karar pazartesi akşamı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir telefon görüşmesi yapan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni tarafından iletildi. Kararda etkili olan faktörlerin arasında; Türkiye’nin yoğun girişimlerine ve İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Gabby Levy’nin kişisel çabalarına dikkat çekildi.

Bu konudaki görüşlerini aldığımız İsrail’in Bergama doğumlu Türkiye Büyükelçisi Gabby Levy, Türk heyetinin İsrail’e gittiği haberinin basında yer almadığına değinerek, İstanbul ve İzmir Yahudi Cemaatleri’nin bu yönde büyük çaba harcadığını belirtti.