Kıbrıs’tan İsrail’e ticaret atağı

KKTC, İsrail ile ticaretini geliştirmek amacıyla önümüzdeki günlerde İsrail’de bir ticari temsilcilik açmaya hazırlanıyor

Dünya
12 Mart 2008 Çarşamba

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) önümüzdeki haftalarda İsrail’de bir ticaret ataşeliği açmayı planlıyor. Açılacak büronun diplomatik bir rolü olmayacağını, amacının sadece İsrail ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek olduğu belirtildi.

Açılacak ataşelik için gerekli çalışmaların başladığı, diplomatik izinleri alındığı ve personel seçimine başlandığı açıklandı. Önümüzdeki günlerde de Kıbrıs’tan bir temsilcinin İsrail’e gitmesi bekleniyor.

Kuzey Kıbrıslı yetkililer konu ile ilgili olarak, “Kıbrıs, arka kapıdan girerek politika yapmanın peşinde değil, sadece iş ve ticaret yapmanın peşinde” diyerek ataşeliğin amacını dile getirdiler. Bugüne kadar iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler gayrimenkul, casinolar ve turizm sektörleri kapsamında yer alıyor.

İsrail Dışişleri yetkilileri açılacak büronun diplomatik tanıma anlamına gelmeyeceğinin altını çizdiler. İsrail yasalarına göre ambargo uygulanan İran, Irak, Suriye gibi ülkeler haricinde tüm devletlerin ticari temsilcilik açma hakkı bulunuyor.

Ankara, bir süre önce İsrail ile temaslarında Kuzey Kıbrıs’ın tanınmasını gündeme getirmişti. Ancak İsrail AB üyesi olan Güney Kıbrıs ile ilişkilerini zedelememek için, bu konuda Birleşmiş Milletler’in kararına uyacağını ve kendi başına Kuzey Kıbrıs’ı bağımsız bir devlet olarak tanıyamacağını belirtti.