İntihar bombacılarına karşı korumalı otobüs

Kudüs’ün sokaklarında, intihar bombacılarını uzak tutmak için tasarlanan otobüsler altı haftalık deneme sürüşünü gerçekleştiriyor. Başarılı olması halinde otobüsler piyasaya sürülecek

Dünya
12 Mart 2008 Çarşamba

İntihar bombacılarını uzak tutmak üzere tasarlanan otobüsler, İsrail Askeri Sanayinin tarafından Eggedi Ulaştırma Bakanlığı ve İsrail polisinin ortak projesi olarak geliştirildi. Dört tane zırhlı araç, Pazar günü deneme seferlerine başladı. Deneme seferleri altı hafta sürecek.

Yeni üretilen otobüslerin çok sayıda özelliği bulunuyor: Yalnızca çıkış için açılan tek yönlü kapılar, binen yolcuların daha iyi incelenebilmesini sağlayan döner kol, patlamaya dayanıklı çift camlı kapılar, ve şöförün otobüse binmeyi bekleyen yolculara seslenmesine olanak veren hoparlörler. Bu ve benzeri özellikler otobüslerin ağırlığına 2 ton ekliyor.

Egged Genel Müdürü Gideon Mizrahi, otobüslerin deneme sürecinin başarıyla geçmesini umuyor. Mizrahi otobüsler hakkında, “Yolcuların güvenliğini sağlayacak teknolojik teçhizatların etkinliği ve otobüslerin toplu taşıma sistemine entegrasyonunu inceledikten sonra, projenin geleceği hakkında bir karara varacağız” dedi.

Proje sorumlusu ve Ulaştırma Bakanlığı’nda Güvenlik Departmanı Başkanı Dani Shenar, “Şimdiye kadar dört tane zırhlı otobüs üretildi” dedi. Shenar ayrıca; “Önümüzdeki bir buçuk ay boyunca bu araçlar özel eğitimli şoförler ve müfettişlerden oluşan bir grup ile Kudüs’te sürülüyor olacak” dedi. Shenar müfettişlerin, halkın güvenliğinin yanı sıra projenin finans, güvenlik ve işletimiyle ilgili konularda da takip halinde olacaklarını belirtti. Shenar ayrıca pilot sürecinin bitmesi ile projenin rafa kaldırılacağını ve ileriki tarihlerde yeniden değerlendirileceğini vurguladı. İsrail’deki 5 bin otobüsü zırhlandırmayı düşünmediklerini çünkü şu anda böyle bir ihtiyaç olmadığını, ancak gerektiği takdirde uygulanmasının daha kolay ve hızlı olacağını belirtti. Denemelerin başarılı olması halinde projeyle ilgileneceğini belirten on ülke bulunduğu açıklanırken, yaratıcıları projenin maliyetiyle ilgili açıklama yapmayı reddetti.