Hizbullah savaşa hazır

Hizbullah’ın iki numaralı lideri konumundaki Naim Kassem, İsrail ile yeni bir savaşa hazır olduklarını fakat savaş başlatmayacaklarını açıkladı

Dünya
12 Mart 2008 Çarşamba

Çarşamba günü Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Beirut Daily Gazetesi’ne yaptığı açıklamada İsrail ile savaşa hazır olduklarını söyleyen Hizbullah’ın iki numaralı lideri Naim Kassem, şu anda savaş başlatmayacaklarını fakat İsrail’in ilerde olabilecek bir savaşta büyük bir bedel ödeyeceğini söyledi.   Kassem, açıklamaları baş terörist Imad Mughniyeh’nin öldürülmesinin ardından İsrail’e intikam savaşı tehdidinde bulunan Hizbullah Lideri Şeyh Hassan Nasrallah’ın sözlerinden sonra yaptı.  Mughniyeh 12 Şubatta bir arabanın bombalanması neticesinde öldürülmüş, Hizbullah ve İran’ın suçladığı İsrail ise bunu reddetmişti.

Al-Akhbar Daily Gazetesi’ne de açıklamalarda bulunan Kassem,  Hizbullah’ın İsrail, ABD ve uluslar arası savaşlara karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. ABD savaş gemilerinin Lübnan’ın Akdeniz sahillerinden ileriye yayılmasına de değinen Kassam, Hizbullah’ın yeni gelişmelere adapte olduğunu, kuvvetlerini yenilediğini ve savaşa tamamen hazır olduklarını belirtti. 

II. Lübnan savaşının ardından 13,500 kişiden oluşan BM Ordusu ile 15 bin Lübnanlı asker, İsrail-Lübnan sınırında BM ateşkesini monitör etmek için konumlanmıştı. 

Bu hafta BM Genel Sekreteri General Ban Ki-Moon, Güvenlik Konseyine verdiği raporda Hizbullah’ın yeniden silahlandığını, Güney Lübnan’da 10 bin uzun mezilli, 20 bin kısa menzilli füze bulunduran bir cephaneliği olduğunu açıklamıştı.  Ban’ın raporunu eleştiren Hizbullah, raporun objektif olmadığını belirtmişti.