ABD Kongresi’nin FÖY’e yardım kararı tartışma yarattı

ABD Yönetimi, Filistin Özerk Yönetimi’ne 150 milyon Dolarlık yardım kararı alırken yardımın verilmesi konusunda tartışmalar sürüyor

Dünya
12 Mart 2008 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi geçtiğimiz Salı akşamı Filistin Özerk Yönetimi’ne (FÖY) 150 milyon Dolarlık yardımı kabul etti. Dış İşleri Bakanı Condoleezza Rice’ın amacı İsrail ile FÖY’ü bir araya getirerek müzakere sürecini başlatmak. Ancak bu yardım müzakerelerin başlamasını erteleyebilir.

ABD Kongresi’nden 150 milyon Dolarlık yardım paketinin geçmesine rağmen bu yardım hemen dağıtılmayacak. Yardımın nasıl dağılacağına karar verildikten sonra Birlesmis Milletler aracılığı ile FÖY’e ulaştırılacak. ABD Başkanı George W. Bush’a göre yapılacak olan yardım FÖY Halkına ulaşacak. Ancak Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre ise paranın teröristlere gitmesinden endişe ediyor.

Rice ayrıca Mısır’a da askeri yardım kararı aldı. Bu karar da Kongre’de tartışmalara yol açtı. Yardım karşıtları Mısır’ın Gazze Şeridi’ne silah kaçakçılığını engellemeyi başaramadığını ifade ettiler. Bu yüzden de yardım kararını eleştirdiler.

Dış İşleri komisyonu Başkanı Nita Lowey yardımdan memnun olmadığını söyledi. Lowey ayrıca FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın (Ebu Mazen) İsrail ile görüşmeyi kabul etmemesini de eleştirdi. Lowey “Başkan Ebu Mazen’in son zamanlarda yaptığı açıklamalar İsrail ile barış yolunda kararlılığını şüphe altında bırakıyor” dedi.

Dışişleri bakanlığından bir yetkiliye göre gereken bilgiler verildikten sonra para Filistin Özerk Yönetimi’ne verilecek . Yetkili ayrıca “Ebu Mazen barış surecini desteklediğini yineledi. Ancak, yaptığı konuşmalar bunu göstermiyor” dedi. Kongre ayrıca İsrail’e füze attığı gerekçesiyle Hamas’ı kınama kararı aldı.