DYD Hanımlar Tiyatrosu gururla sunar…/ “Kimse Bir Yere Gitmiyor”

Senelerdir birçok tiyatro oyununa imza atan Dostluk Yurdu Tiyatro ekibi yeni oyunları “Kimse Bir Yere Gitmiyor” ile önümüzdeki günlerde seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Farklı tarzda bir oyunla izleyicileri iki saatliğine de olsa eğlendirirken düşündürecek olan ekip, konu ile ilgili hiçbir yorumda bulunmuyor. Yalnızca; sürprizlerle dolu bir komedi vodvil izlemek isteyen herkesi farklı ve eğlenceli bir gece geçirmeye davet ediyorlar

Sibel KONFİNO Toplum
12 Mart 2008 Çarşamba

Forti Barokas’ın kaleme aldığı, Ferit Kohen’in yönetmenliğini, Vivi Beskinazi’nin prodüktörlüğü’nü üstlendiği “Kimse Bir Yere Gitmiyor” adlı komedide hepsi birbirinden başarılı farklı yaşlarda on iki oyuncu ve bir konuk oyuncu rol alıyor. Her oyunda olduğu gibi sahne arkası ekibe de çok iş düşüyor. Meri Pardo’nun önderliğinde Elsa Kohen ve Luiz Karmona’dan oluşan sahne amirleri, ışık efektte Korin Nahmiyas ve Yosi Hatem, makyajda Natali Reyna, sahne tasarımını yapan Gabi Elmas ile afiş ve broşürleri tasarlayan Vivi Beskinazi ve Robert Zilberman görünmez kahramanlar.

Bir oyun nasıl kaleme alınıyor? Son oyununuzu nerede ve nasıl yazdınız?

Forti Barokas: Genellikle oyunlarımızı yaz aylarında yazarız. Eskiden toplanır, her birimiz fikirlerimizi söyler ve kaleme alırdık. Ancak son oyunumuzun ilk perdesini bir buçuk sene önce yazmıştım. İlham kaynağım Heybeliada’dır. Büyükada’dan Heybeli’yi seyrederken fikirler geliyor. Ayrıca uykusuz kaldığım gecelerde de aklıma gelenleri kağıda döküyorum. İkinci perde ise neredeyse on senelik bir hayaldi. Bu sene ütopik bir hayali gerçeğe dönüştürebildim. Tabii ki genç arkadaşlarımdan da fikir ve yardım aldım. Bestekar şarkı yazar, ancak seslendiren kişinin yorumu, onun değerini belirler ve belleklerde kalıcı olmasını sağlar. İşte tiyatro ekibimiz de bunu layıkıyla gerçekleştiriyor.

Profesyonel yönetmensiniz. Ancak cemaatten gelen teklifleri de geri çevirmediğinizi ve her anlamda yardımcı olmaya çalıştığınıza tanık oluyoruz. Bu oyunla tanışmanız nasıl oldu?

Ferit Kohen: Hanımlar Kolu Başkanı Vivi Beskinazi’nin teklifi ile oyunla tanıştım. Gözü kapalı kabul ettim. Çalışmalara kasım ayında başladık. Haftada iki kere prova yapıyoruz ve fikir üretip, geliştiriyoruz. DYD’nin kendi içinde kaynaşmış bir oyuncu kadrosu var. Bu da ayrıca büyük bir şans. Onlar kendilerine amatör diyorlar ancak aralarında senelerdir bu işe gönül vermiş olanlar var. Aslında her biri birer alaylı oyuncu. Kimisi ise yeteneğinin farkında değil. İnanın bu işin en eğlenceli tarafı onları motive etmek.

Bir yönetmenin görevleri nelerdir. Böyle bir ekiple çalışırken istediklerinizi dilediğince uygulayabiliyor musunuz?

F.K: Bir yönetmenin amatör ve profesyonel olarak iki ayrı görevi vardır. Amatör olarak çalıştığınızda ekibi biraz daha alttan alarak motive etmeye çalışırsınız. Halbuki profesyonel hayatınızda bu tamamiyle farklı bir boyut kazanır. Bu oyunda, yazarının da oynuyor olması daha rahat çalışmamıza olanak sağlıyor. Dolayısıyla görevim yönetmenlikten ziyade ekibe oyuncu koçluğu yapmak oldu. Bu arada sahne amiri Meri Pardo en büyük yardımcılarımdan. Ona belki de yönetmen yardımcısı demek daha doğru olur.

Oyunun konusu hakkında ser verip sır vermiyorsunuz. Ancak insanları biraz bilgilendirseniz daha çekici olmaz mı?

Vivi Beskinazi: Oyunumuzda seyahate gitmek isteyen bir aile var. Birinci perde tipik bir Yahudi ailesi tanıtımı, ancak ikinci perde çok farklı ve gizemli bir olaylar zinciri içeriyor. Bence şimdilik bu kadarının bilinmesi yeterli olacak.

Hanımlar Kolu başkanlığının yanı sıra her işi en ince ayrıntısına kadar bilmem ve ilgilenmem gereken bir karaktere sahibim. Bu nedenle bilet tasarımından, dekoruna, oyuncularından, provalarına her şeyle ilgileniyorum. Ekibimi çok seviyorum ve onlara çok güveniyorum. Aramızda çok güzel bir kaynaşma var. Tabii ki arada ufak tefek elektriklenmeler oluyor. Ama hemen çözümleniyor. Bu da bence birlikteliğin ve birbirini çok iyi tanımanın bir sonucu. Ayrıca Ferit’e yönetmen deyip geçmemek lazım. Onun pozitif enerjisi ve çalışkanlığı bizim için büyük bir itici güç. O benim sağ kolum. Hiçbir isteğime hayır cevabı almadığım dünya tatlısı bir arkadaşımız. Kısacası kendisi “Paşaların paşası”

En kıdemli oyunculardan biri olarak ekibi ve yeni oyunu yorumlar mısınız?

Fani Bonofiyel: Oyunda bütün eve hakim bir anneanneyi canlandırıyorum. Oyunculuk serüvenim 17 sene evvel başladı. Dostluk Yurdu Derneği’nde tiyatro oyunlarında kazandığımız dostluklar, aramızda kopmaz bağlar oluşturuyor. Özellikle bu nedenden dolayı beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yalnız oyuncu kadrosu değil sahne arkası ekip de bizlerle aynı duyguları paylaşıyor. İlk defa profesyonel bir yönetmenle çalışıyorum ve onu tanımış olmakla kendimi çok şanslı hissediyorum. Eminim bu oyunumuz da çok sevilecek. Komedi oynamanın, insanları güldürmenin zorluklarını herkes bilir. Gelin, görün, seyredin. Her zaman olduğu gibi oyunda herkes yine kendinden bir şeyler bulacak.

Deniz Karmona, Selim Kastoryano ve Leni Benbiçaço oyunun en genç oyuncuları. Deneyimli oyuncularla çalışmaktan keyif aldıklarını ve bunun, kendilerini geliştirmelerine çok yardımcı olduğunu belirttiler. Diğer rolleri paylaşan Suzi Gözcü Eskenazi, Cina Hatem, Natan Siliki, Lili Doenyas, Anjel Meşulam, Berta Arditi ve Sibel Hiva aile sıcaklığı içinde olmanın verdiği mutlulukla çalışmalara devam ettiklerini ve herkesin özel hayatından fedakarlık yaparak provalara katıldıklarını ekliyorlar: “Oyunun gizemli olan ikinci perdesi tam bir vodvil niteliğinde. O nedenle sahneleri çok fazla çalışmak gerekiyor. Birlikteliğin verdiği güçle sona yaklaşıyoruz. Alnımızın akıyla bu oyunu da başarı ile sahneleyeceğiz.” “Kimse Bir Yere Gitmiyor”un bir de konuk oyuncusu var. Alberto Benveniste şarkılarıyla oyuna neşe katacak.

DYD Hanımlar Tiyatrosu yaklaşık dört senedir gece tiyatrosu sahnelemiyor. Başkan Vivi Beskinazi’nin de teşvikiyle önümüzdeki günlerde seyircisiyle buluşacak olan ekip oldukça heyecanlı. Tek dilekleri herkesin heyecanlarına ortak olmasını görmek.