Gazze’den, İsrail’in güneyini hedef alan füze saldırılarının yoğunluğunu arttırması üzerine, İsrail Gazze’ye son yılların en büyük operasyonunu düzenledi. Operasyon boyunca Hamas’a ait birçok hedef vurulurken 100’den fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesi ve bu sayının önemli bir kısmının sivillerden oluşması büyük tartışmalara ve protestolara neden oldu
Hamas’ın İsrail’in Sderot kentini hedef alan füze saldırılarının yoğunluk kazanması ve son olarak geçen hafta meydana gelen saldırıda bir İsrailli sivilin hayatını kaybetmesi üzerine İsrail Hükümeti Gazze’ye operasyon düzenleme kararı aldı.
Öncelikle helikopter yardımıyla hava harekatı olarak başlayan operasyon daha sonra tank ve buldozerlerin katıldığı kara harekatı ile desteklendi. Salı günü ise kara birlikleri geri çekilirken, Gazze topraklarına yönelik hava saldırıları devam etti.
İsrail’in düzenlediği operasyonda Hamas Lideri İsmail Haniye’nin karargahı ve El Rimal bölgesinde bulunan başbakanlık binası hedef alınarak vuruldu. Operasyon sırasında yüzün üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Ordusu yaptığı açıklamada ölenlerin yüzde 90’ının silahlı militanlar ve terörle ilişkili kişiler olduğunu açıklasa da, uluslar arası kamuoyunda çıkan haberler hayatını kaybedenlerin yarısının sivil olduğunu belirtti. Gazze’de bombalanacak hedeflerin bazılarını önceden Filistin Özerk Yönetimi’ne haber veren İsrail Ordusu, bu hedeflerde canlı kalkanların hazır bulunması nedeniyle zor anlar yaşadı.
Ölenler arasında çocukların da yer alması tüm dünyada tepkilere neden olurken Filistinliler protestolarını İsrail’e ait araçlara saldırarak ve taşlayarak gösterdi. Batı Şeria’nın Ramallah kenti yakınlarındaki Yahudi yerleşiminde, bir İsrail kamu otobüsü taşlı saldırıya uğradı, yolculardan biri saldırgan Filistinli gençlerden birini vurarak öldürdü. İsrail Ordu Radyosu, yaklaşık 200 kadar Filistinli’nin aracı sardığını ve taşlarla saldırdığını belirtti. Yolculara dayandırdığı haberinde, araç içindekilerin linç edilmekten korktuklarını bildirdi. Ordu Radyosu, Filistinli genci vuran İsrailli’nin de sorgulandığını kaydetti.
Ramallah’ın Ni’lin köyü yakınlarında askerlerin, Filistinli gençlerin taşlı saldırısı sonrasında köyün tüm girişlerini kapattığı belirtildi. Batı Şeria’nın Nablus kentinin güney girişinde, Havara Askeri Kontrol Noktası yakınında da sınır polisleri taşlı saldırıya uğradı. Bir sınır polisinin atılan taşlardan hafif yaralandığı bildirildi. Kalkilya’da da yine sınır polislerine taşlarla saldıran Filistinli gençlerin bir diğer sınır polisini yaraladığı belirtildi.
Filistin yetkilileri İsrail’in operasyon düzenlediği bölgelerdeki yerleşim birimlerinde alt yapının çok büyük ölçüde hasar gördüğünü, bu yörelerde suların kesildiğini, yıkıntılar nedeniyle araç ve ambulansların bölgeye giremediklerini belirtti.
İsrail, 2005 yılında çekildiği ve üç yıldır ilk kez bu kadar büyük bir askeri güçle girdiği Hamas kontrolü altındaki bölgeye, terör altyapısına darbe indirmek için operasyon düzenlerken, İsrail’in güneyi de füzelerden nasibini aldı. Özellikle Sderot’ta yaklaşan füzeleri on beş saniye önce uyaran alarmlar günlük yaşamın bir parçası haline gelirken, Aşkelon da saldırıların hedef bölgesine girdi.
Gazze’ye insani yardım kamyonları geçiş yapabiliyor
Altı hafta önce güvenlik nedeni ile kapanan Güney Gazze’deki üç güvenlik geçidi insani yardım taşıyan 160 kamyon için yeniden açıldı. İnsani yardım taşıyan kamyonlardan yirmi tanesinin Kerem Şalom Güvenlik Geçidi’nden hafta içinde geçmesi beklenirken, altmış tanesinin Suffa Geçidi’ni kullanacağı tahmin ediliyor. Kerem Şalom, Gazze’nin kuzeyinde bulunan Karni Güvenlik Geçidi’nin kapanmasının ardından alternatif geçiş imkanı sağlamak için kullanılmaya başlanmıştı. Yoğun olarak kullanılan Kerem Şalom Güvenlik Geçidi terörist organizasyonlarının burayı hedef seçerek bir saldırı hazırlığında olduğunun anlaşılması ve yük kamyonlarının geçişlerinde Gazze tarafından ateş açılması üzerine altı hafta önce kapatılmıştı.
Olmert: “Tüm askeri seçenekler masada”
Pazartesi günü Knesset’te Dışişleri ve Güvenlik konseyi üyelerine konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, “Gazze Operasyonu tek seferlik bir olay değildir, halkımızın güvenliği sağlanana kadar tüm askeri seçenekler- kara operasyonları, hava operasyonları ve özel operasyonlar – masadadır“ dedi. Amaçlarını Hamas’ın Gazze’deki yönetimini zayıflatma olarak tanımlayan Olmert, Filistinliler ile olan görüşmelerin devam edeceğini belirtti. Hamas’ın Sderot’a düzenlediği saldırıların Gazze’ye operasyon kararı için yeterli olduğunu ifade eden Olmert, Aşkelon’a yapılan saldırıların ise bu kararı güçlendirdiğini sözlerine ekledi.
Erdoğan: “Gazze’de olanlar kabul edilemez’’
Başbakan Erdoğan hem FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ı hem de İsrail Başbakanı Olmert’i arayarak olaylar hakkında bilgi alırken Olmert’e ,Gazze’de yaşanılanların ‘’kabul edilemez’’ olduğunu söyledi. Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Namık Tan,Başbakan’ın İsrail ile ilgili eleştirileri ile ilgili olarak, "Dostluk bu zamanda belli olur. Yanlış yaptığında dostunuzu uyarırsanız."dedi.
İsrail Büyükelçisi Levy: “Türkler soykırım yapmadı, biz de yapmıyoruz”
Türk kamuoyunda artan eleştirilere cevap vermek amacı ile salı günü bir basın toplantısı düzenleyen İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, İsrail’in Gazze Operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu, eleştirilere cevap verdi.
Türkiye’nin PKK’ya karşı düzenlediği sınır ötesi operasyonu ile İsrail’in Gazze operasyonunu birbirine benzeten Levy, “PKK terörü ile Hamas terörü aynıdır. Terörizm evrenseldir, haklı-haksız terör yoktur, ister Kuzey Irak’ta, ister Gazze’de terör ile savaşılmalıdır” dedi. Operasyon ile ilgili, “soykırım” tanımının kullanılmasını doğru bulmadığını belirten Levy, I. Dünya Savaşı’nın koşullarında birçok Ermeni’nin yanı sıra Türk’ün de öldüğünü vurguladı. O dönemde Osmanlı topraklarındaki diğer Ermenilerin güvenlikte yaşamasının, olayın sadece bir bölge ile sınırlı kalmasının, İsrail’in Ermeni Soykırım’ını tanımamasının en önemli sebebi olduğunu belirtti. Aynı şekilde İsrail’in operasyonunun da sadece Gazze’ye yönelik olduğunu belirten Levy, Arapların yoğun biçimde yaşadığı Batı Şeria’da barışın hakim olduğunu belirtti. Büyükelçi operasyon ile ilgili Türk Dışişleri Bakanlığının açıklamalarını dengeli bulduğunu vurgularken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “İsrail dengesiz güç kullanıyor” sözlerinin ise endişe verici olduğunu ifade etti.
Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in pazartesi akşamı 45 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptıklarına değinen Levy, iki tarafın da çekincelerini dile getirdiğini, hükümet sözcüsü Cemil Çiçek’in açıklamalarının ise iki ülke arasında yeniden dengeyi bulmaya yönelik olduğunu söyledi. Büyükelçi konuşmasının sonunda, Ortadoğu barış sürecine katkısından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.
Solana’da İsrail’de
Pazartesi günü İsrail’i ziyaret eden Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Javier Solana, İsrail’e Gazze sorunu için Mısır ve FÖY yetkilileri ile hemen temasa geçip bu konuda toplu bir anlaşma yapmaya çalışmasını önerdi. Hamas ile ateşkesin Mısır arabuluculuğu ile sağlanabileceğini belirten Solana İsrail’i Gazze-Mısır sınırını açmaya davet etti.
Rice İsrail’de: “2008’de barış hala mümkün”
Ramallah’ta Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice toplantı sonrası ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında İsrail ve FÖY’ü durdurulan barış görüşmelerine devam etmelerini talep etti. FÖY Lideri Abbas Pazar günü barış görüşmelerini son gelişmeler üzerine durdurduğunu açıklamıştı. İsrail, Gazze’den çekildiğini fakat Gazze’den sınır ötesi füze atılmaya devam edilirse tekrar operasyon düzenleneceği mesajını verdi. ABD’nin İsrail- Filistin barışını Başkan George W. Bush’un ofisten ayrılma tarihi olan ocak ayından önce sağlama hedefi üzerine konuşan Rice, barışın hala mümkün olduğunu konuşmalara tekrar başlanması gerektiğini dile getirdi. Rice ayrıca Hamas’tan İsrail’in güneyine sürdürdüğü roket saldırılarını durdurmasını istedi.
Salı öğleden sonra İsrail’e geçen Rice ile görüşecek olan Olmert, İsrail tarafının FÖY ile barış görüşmelerine bir an önce tekrar başlama isteğini bildirmesi bekleniyor. Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmesi beklenen Rice, öncelikle Olmert ile akşam yemeğinde buluşacak.