Formula 1’de test sürüşleri

Formula 1’de yeni sezonun başlamasına bir aydan kısa bir süre varken, takımlar araçlarının sezon öncesinde son eksiklerini saptamak ve araç performans analizleri yapmak için son süratle test sürüşlerine devam ediyorlar

Spor
27 Şubat 2008 Çarşamba

İzzet ANCEL

İspanya Jerez’de yapılan test sürüşlerine hızlı başlayan takım Red Bull oldu. İlk gün piste sadece iki takım çıksa da David Coulthard ve Mark Webber, hızlı tur zamanlarıyla başarılı performanslar gösterdiler. Testlerin ikinci gününde ise pistte fark edilir bir McLaren üstünlüğü söz konusun idi. Takımın toplamda 170’e yakın tur attığı testlerde, Hamilton 1:19.102’lik derecesi ile en hızlı tur zamanına ulaşırken, takımın test sürücüsü Pedro de la Rosa, 1:19.287’luk dereceyi elde etti. BMW pilotu Robert Kubica üçüncü en iyi dereceyi elde ederken, Williams pilotu Kazuki Nakajima dördüncü sırayı elde etti. Renault takımı ise Nelson Piquet Jr. ile beşinci sırayı elde etse de, genel anlamda çok hızlı bir görüntü sergileyemedi. Geride kalan başka bir takım ise Honda takımı oldu.

Jerez’in üçüncü gününde ise, ilk gün de iyi bir performans sergileyen Mark Webber sahnedeydi. Süresini 1:19’un altına çeken Webber günün en hızlı turunu atarken, takım arkadaşı David Coulthard yedinci sırada kaldı. İkinci ve üçüncü sıraları ise test sürüşlerinin genelinde başarılı bir performans gösteren Williams pilotları aldı. Alonso  Renault’u ile piste çıktığı ilk günde dördüncü sırayı elde etse de araçtan beklediği performansı alamadığını belirtti.

Kubica BMW’nin hızlı olan pilotu olarak beşinci sırada kalırken, McLaren pilotları, Kovalainen’in piste ilk defa çıktığı günde altıncı ve onuncu sıraları aldılar.  Jerez’in son gününde ise McLaren’in yeni pilotu Kovalainen, 1:18’in altında derecesi ile pistin en hızlısı oldu. Takım arkadaşı Hamilton ise kendine dördüncü sırada yer bulabildi. Jerez’de genel anlamda başarılı bir performans gösteren Red Bull takımı Coulthard ile ikinci sırayı alırken, Williams takımından Nakajima, üçüncü sırayı elde etti. Renault takımı ise altıncı ve on beşinci sıraları elde ederken beklenenin altında bir performans gösterdiler. Honda pilotları ise araçlarının on ikinci ve sonundu sıralarda yer bulabildiler.

Jerez’in ardından takımlar yaklaşık  beş günlerini fabrikalarında geçirirken, gerekli ayarlamaların yapıldıktan sonra bu sefer takımlar Barcelona’da piste çıktılar. Soğuk hava ve yağış altındaki testlerde ilk iki sırayı alan Williams pilotları, Jerez’deki hızlarının şans olmadığını kanıtlamak ister gibiydiler. İkili yaklaşık 150 tur attıktan sonra Rosberg birinci sırada yer alırken, Nakajima takım arkadaşını takip etti.  Arkalarında ise yine testlerin başarılı takımı Red Bull yer alıyordu.

Webber üçüncü sırada yer alırken takım arkadaşı Coulthard beşinci sırada yer buldu. Test sürüşlerinde beklediğini elde edemeyen Alonso ise dördüncü sırayı aldı. Takımın diğer pilotu Nelson Piquet Jr. ise kendisine yedinci sırada yer bulabildi. Yağmurun devam ettiği ikinci günde ise piste Ferrari rüzgarı hakindi. Massa 1:30.673’lik derecesi ile ilk sırada yer alırken, takımın test pilotu Luca Badoer, üçüncü sırada yer buldu.

Red Bull pilotları başarılı bir performans gösterip ikinci ve dördüncü sırada yer bulurken, test döneminin en kötü performansını sergileyen Williams pilotları dokuz ve onuncu sırada yer buldular. Testlerin son gününde ise Catalunya’da yağmur kesilmişti. Son günde birinci sırayı Williams’tan Nakajima 1:22.153 derecesi ile alırken takım arkadaşı Rosberg beşinci sırada yer bulabildi.  İkici ve üçüncü sıraları, güneşli havada başarılı bir performans sergileyen ve aslında Nakajima’dan çok da farklı dereceler elde etmeyen McLaren pilotları elde etti. Dördüncü sırada ise Ferrari takımından Massa bulunuyordu. Takım arkadaşı Badoer ise sekizinci sırayı elde etti. Rosberg ile Badoer arasında ise Red Bull pilotları yer alıyordu. Takımdan yapılan açıklama da bu üç günün takım açısından olabilecek en verimli şekilde değerlendirildiği aktarıldı. Testlerden genel anlamda beklediğini alamayan Renault pilotları dokuz ve on birinci sıraları elde ettiler.

Testlerin sonunda, beklediğini elde eden takımların başında yeni Toyota motoru ile uyum sağlayabildiğini gösteren Williams takımı var. Bunun dışında ise Red Bull takımı da testlerinin başarılı geçtiğini düşünenlerden. Aldığı sonuçlardan memnun olan bir başka takım da McLaren takımı fakat elbette şampiyonluk hedefleyen takımın bu hedefe ulaşması için aracın performansı üzerinde çalışmaya devam etmesi gerekmekte. Renault takımı ise test sonuçlarının ardından büyük takımların gerisinde kaldıklarını açıkça beyan ederek sezon başlamasından önce aracın performansını en yüksek noktaya ulaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarını belli ettiler. Sezon başlamadan önce daha devam edecek olan test sürüşleri takımların son noktaya ulaşmalarında kolaylık sağlayacaktır mutlaka ki.