Asya / Pakistan - Koalisyon çalışmaları

Pakistan'da genel seçimlerden zaferle çıkan iki büyük muhalefet partisi olan Pakistan Halk Partisi ile Müslüman Birliği liderleri ortak bir programa sahip olduklarını, hem yerel meclislerde hem de ulusal düzeyde parlamentoda ittifaka gideceklerini açıkladılar.

Karel VALANSİ Diğer
27 Şubat 2008 Çarşamba

Pakistan'da genel seçimlerden zaferle çıkan iki büyük muhalefet partisi olan Pakistan Halk Partisi ile Müslüman Birliği liderleri ortak bir programa sahip olduklarını, hem yerel meclislerde hem de ulusal düzeyde parlamentoda ittifaka gideceklerini açıkladılar.

27 Aralık'ta öldürülen Benazir Butto'nun eşi ve partisi Pakistan Halk Partisi'nin yeni başkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan halkının isteği üzerine Navaz Şerif'in Müslüman Birliği partisiyle bir ulusal uzlaşma hükümeti oluşturacaklarını açıkladı. Zerdani,  bu ulusal uzlaşmada seçimlerde yenilgiye uğrayan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref yanlılarının yeri olmadığını ise sözlerine ekledi.

Koalisyon kurulabilirse Pakistan Halk Partisi ile Müslümanlar Birliği'nin sandalye sayısı mecliste çoğunluğu sağlamaya yetiyor. İki parti diğer gruplarla üçte ikilik desteği sağlayacak bir ittifaka girebilirse, Pervez Müşerref'i azledebilecek güce de ulaşacak. Zerdari ve Şerif, Müşerref'i azletme yoluna gidip gitmeyecekleri konusunda yorum yapmazken Müşerref partisinin yenilgiye uğramasına rağmen istifa etmeyeceğini, yeni hükümetle uyum içinde çalışmayı arzuladığını belirtiyor. 1999'da bir darbeyle iş başına gelen Müşerref geçen yıl genelkurmay başkanlığından ayrılmıştı.

Afrika

• Kenya: Başbakanlık onay aldı

BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan arabuluculuğunda yürütülen müzakerelere katılan hükümet ve muhalefet yetkilileri ülkede başbakanlık makamı kurulması konusunda anlaşmaya vardılar. Hükümet temsilcisi Mutula Kilonzo bu makamın işlevi, sorumlulukları, atanma koşulları gibi konuları görüştüklerini açıkladı.

• Fas: İslami partiye yasak

Başbakan Abbas El Fassi’nin makamından yapılan açıklamaya göre lideri polis tarafından tutuklanan bir terörist ağıyla bağlantısı olduğu belirlenen El Bedil El Hadari adlı İslamcı partinin yasaklandığı bildirildi.

• Sudan: Darfur bombalandı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinin Çarşamba günü bombalandığını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Cenevre’deki sözcüsü Jennifer Pagonis, bombardımanlar nedeni ile ekiplerini sınıra çekmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Amerika

• Venezüella: Uçak enkazına ulaşıldı

Merida’dan 43 yolcu ve 3 kişilik mürettebatla havalanan ve başkent Caracas yakınlarında kule bağlantısı kesilen uçağın enkazına ulaşıldı. Kazadan kurtulan olmadığı açıklandı.

• Paraguay: Suikast girişimi

Paraguay Devlet Başkanı Nicanor Duarte, kendisine Genelkurmay Başkanı’nın makamındaki buzdolabından getirilen maden suyundan içti. Suyun tadında bir gariplik olduğunu fark eden devlet başkanı, suyu hemen geri çıkardı. Duarte’nin doktoru, devlet başkanının, içinde hidroklorik asit bulunduğu belirlenen suyu hemen geri çıkarması sayesinde yalnızca ağzında biraz tahriş olduğunu söyledi. Konu ile ilgili soruşturma sürüyor.

• Küba: Kardeş Castro dönemi

Küba devriminin lideri ve ülkenin yaklaşık yarım yüzyıllık devlet başkanı Fidel Castro, geçtiğimiz hafta devlet başkanlığı görevini bırakacağını açıkladı. 2006’dan itibaren vekaleten bu görevi yerine getiren kardeşi Raul Castro Küba Ulusal Meclisi oybirliğiyle devlet başkanlığına seçildi.

Asya

• Gürcistan: Rusya’dan uyarı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ile Moskova yakınlarında yaptığı toplantıda, Gürcistan’ın NATO’ya katılması durumunda ikili ilişkilerinin etkileneceği uyarısında bulunduğunu aktardı.

• Ermenistan: Seçim sonrası protestolar

Başkent Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda toplanan 35 bin kişi, 19 Şubat’ta yapılan ve Başbakan Serj Sarkisyan’ın ilk turda kazandığı seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını öne sürerek, sonuçların geçersiz ilan edilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan eylemleri “yasa dışı yollarla iktidarı ele geçirme girişimi” olarak nitelerken, seçimi kaybeden Levon Ter Petrosyan ise “Mücadelemiz yasal yollarla devam edecektir” dedi. Merkezi Seçim Komisyonu katılım oranının yüzde 70 olduğu seçimlerde Sarkisyan’ın oyların yüzde 52.8’ini aldığını, Petrosyan’ın ise yüzde 21.5’te kaldığını duyurdu.

• Hindistan: Hitler seçimde

Hindistan’ın kuzeydoğusunda bulunan çoğu Hristiyan 2,3 milyon nüfuslu Meghalaya Eyaleti sakinleri, çok az İngilizce biliyor ve çocuklarına bazen anlamını, kökenini veya tarihini bilmedikleri şöhretli isimler koyuyor. Bu gelenek nedeni ile eyalette 3 martta yapılacak olan seçimlerde, Adolf Hitler’den Frankenstein’a, Romeo’dan Newton’a ilginç isimli birçok aday yarışacak.

Avrupa

• Sırbistan: ABD’den suçlama

ABD, Belgrad'da binlerce göstericinin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin elçiliklerine saldırmasının ardından Sırp hükümetini halkı kışkırtmakla suçladı. Bin kadar eylemci ABD'nin Belgrad büyükelçiliğinin bazı bölümlerini ateşe vermiş, bir kişi hayatını kaybetmişti. Amerikan Yönetimi olayın ardından, diplomatlar dışındaki görevlilere ve ailelerine ülkeyi terketme talimatı verdi. Göstericilerin hedefleri arasında Türkiye, Belçika, İngiltere ve Hırvatistan elçilikleri de vardı.

• Kıbrıs Rum Kesimi: Yeni lider Hristofyas

Kıbrıs Rum Kesimi, beş yıl süreyle görev yapacak yeni liderini seçmek için sandık başına gitti. Seçimi AKEL Genel Sekreteri ve Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas kazandı.

• Norveç: En büyük deprem

Norsar Sismik Araştırma Enstitüsü, yerleşimin seyrek olduğu Svalbard takımadalar bölgesinde 6,2 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Longyearbyen kentinde güçlü bir biçimde hissedilen deprem Norveç topraklarında meydana gelen en büyük deprem olarak açıklandı.

Ortadoğu

• Irak: Ateşkese devam

Geçen Ağustos ayında Mehdi ordusunun silahlı karşıt gruplara ya da Irak'taki Amerikan güçlerine saldırmayacaklarını ilan eden radikal Şii lider Mukteda es Sadr, kendisine bağlı güçlere son altı aydır sürdürdükleri ateşkese devam etmeleri emrini verdi.

• İran: Sınıra takviye

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’taki sınırötesi operasonu sürerken İran’ın, Irak’tan kaçan PKK militanlarının topraklarına sığınmasını engellemek için Irak sınırına takviye yaptığını açıklandı.

• İran: Nükleer çalışmalar

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na verilen bazı belgelerin Tahran yönetiminin 2003'ten sonra da nükleer silah geliştirme çabalarına gizlice devam ettiğini gösterdiği iddia edildi.