“Yahudi” kelimesi Almanya’da küfür oldu

Dünya
27 Şubat 2008 Çarşamba

Almanya’da Holokost eğitiminin yetersiz ve etkisiz olması sonucunda, yeni nesil Holokost’a en duyarsız nesil olarak yetişiyor.  “Yahudi” kelimesi, Alman öğrenciler tarafından günlük hayatta küfür olarak bile kullanılıyor.

Almanya’da Politika Eğitim Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre; Almanya’daki eğitim sistemi öğrencileri Holokost hakkında yeteri kadar bilgilendiremiyor.  Araştırmaya katılan bir tarihçinin ifadesine göre “Yahudi” kelimesi Alman gençliği tarafından günlük hayatta küfür olarak kullanılabiliyor. 

Bir politik eğitim merkezi olan Vatandaş Eğitimi Federal temsilciliği (Federal Agency for Civic Education) tarafından işleme konulan araştırma, tarih derslerinin Nazi terörünü Almanya’daki yeni nesle öğretemediğini gözler önüne seriyor. Focus-Shula adlı Alman eğitim dergisinde açıklanan rapora göre; öğretmenler Holokost felaketini öğrencilere anlatmakta zorluk çektiklerini, öğretim araçlarının etkili olmadıklarını söylüyor.  Auschwitz’deki krematoryum ziyaretini örnek veren bir öğretmen, öğrencilerin Nazi zulmüne maruz kalmış kurbanlara değil, ölümcül ziklon B gazının hangi borulardan pompalandığına daha çok ilgi gösterdiklerini örnek verdi. 

Araştırma sonuçları, Almanya’daki yükselen göçmen sayısının da Holokost eğitiminin etkili olmamasına bağlıyor.  Müslüman göçmenlerin çoğalmasıyla, öğrencilerin Holokost eğitimini bir İsrail propagandası olarak görmelerinden korkan öğretmenler, öğrencilerin reaksiyonlarından çekiniyor.

Frankfurtlu bir Holokost araştırmacısı olan Gottfried Cosler, “ Yahudi” kelimesinin Doğu ve Batı Almanya’daki öğrenciler tarafından sıkça kullanılan bir küfür olduğunu söyledi. Araştırmada emeği geçen bir başka tarihçi Robert Sigel ise öğrencilerin Holokost’a ilgi duyduğunu, fakat öğretme yolunun geliştirilmesi gerektiğini savundu. Yad Vaşem’de tarihçi olan Susan Orban ise, öğrencilere evlerinden uzaklaştırılıp başka bir yerde bir hayat sürmelerini hayal etmelerini söylemek gibi, öğrencilerin kalbine hitap eden yöntemlerle Holokost eğitimi verilmesi gerektiğini söyledi.