Cezayir Yahudileri memnun, Polonyalılar ise mutsuz

İsrail’de Rupin Akademi Merkezi, yaptığı bir araştırma ile İsrail’de yaşayan Cezayir Yahudileri’nin hayatlarından çok memnun olduğunu ortaya koyarken, Polonya Yahudilerinin en mutsuz olan topluluklardan olduğunu kanıtladı

Dünya
27 Şubat 2008 Çarşamba

Yapılan araştırma, İsrail’de değişik etnik kökenleri olan farklı grupların yaşam kalitelerini ortaya çıkarmayı hedefledi. Göç ve Entegrasyon Enstitüsü üyesi Dr. Karin Amit tarafından koordine edilen araştırmanın hedef kitlesini, İsrail’e farklı ülkelerden göç eden 50 yaş üzerindekiler oluşturdu. Çalışma sonucunu ise, 1500 kişiyle yapılan görüşmeler ortaya koydu.

Amit’in çalışmasında, Uzakdoğu ve Afrika’dan gelenlerin, Avrupa’dan gelenlere kıyasla daha kaliteli bir hayat sürdüğünü ortaya çıkardı. Avrupa kökenliler arasında da Aşkenazların durumunun Sefaradlara göre daha iyi olduğu belirlendi.

Çalışma sırasında denekler, hayat kalitelerini birden dörde kadar bir rakam vererek değerlendirmeleri istendi. Alman kökenli İsrailliler 3,88 hayat standardı en yüksek grup olurken, onları 3,29 ile Amerika doğumlular takip etti. Cezayirlilerin ortalaması 3,29 çıkarken, Yemen Yahudileri 3,12’de kaldı. En düşük rakamlar ise, 3.05 ile Polonya, 3,02 ile Romen Yahudilerinden çıktı.