Katar İsrail ile Hamas’ı barıştırmak istiyor

Katar Başbakanı Al-Thani, Hamas olmaksızın İsrail ile Filistinliler arasında nihai barışın sağlanamayacağını ve örgütün bu nedenle barış sürecine dâhil edilmesi gerektiğini savunuyor

Dünya
27 Şubat 2008 Çarşamba

Katar, İsrail ile Hamas Örgütü arasında imzalanacak bir ateşkes anlaşması için aracı olmak istiyor. Katar Başbakan Şeyh Hamed Bin Jassem al-Thani ülkesinin bu konudaki girişim talebini İsrailli milletvekili Yossi Beilin’e geçtiğimiz pazar günü Doha’ya yaptığı ziyaret sırasında iletti.

Beilin eski dışişleri bakanlarının bir araya geldiği bir konferansa katılmak için Katar’da bulunuyordu. Meretz vekili Beilin daha önce ülkesinde dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yapmıştı. Şu anda Katar başbakanı olan Al-Thani de eski bir dışişleri bakanı olduğu için konferansa ev sahipliği ediyordu.

Katar Başbakanı görüşmede, Hamas’ın dahil olmadığı bir süreçte İsrail’in Filistin Başkanı Mahmud Abbas ile barışı sağlayacağını düşünmesinin bir hayal olduğunu belirtti. Hamas’ın bir aşamada mutlaka sürece katılması gerektiğini belirten başbakan, aksi takdirde tüm ön görüşmeler başarılı geçse de Abbas’ın son aşamada Hamas’ın kabulü olmadan barış anlaşmasını imzalayamayacağını iddia etti.

Hamas ve Abbas’ı ayırmanın bir hayal olduğuna değinen Al-Thani, Mecce Anlaşması’nın yeniden diriltilmesi gerektiğini savundu. Mecce Anlaşması geçtiğimiz yıl Şubat ayında Hamas ve El-Fetih arasında imzalanmış ve iki tarafın birbirlerine karşı silahlı mücadeleye son vererek ulusal birlik hükümeti kurmasını içeriyordu. Ancak anlaşma kısa sürede geçerliliğini kaybetmiş ve Hamas geçtiğimiz Haziran ayında Gazze’de hâkimiyetini ilan ederek yeniden kanlı bir dönemin başlamasına neden olmuştu.

Konu ile ilgili olarak İsrailli bakan Beilin Al-Thani’ye Hamas’ın İsrail ile barış anlaşması imzalama gibi bir niyeti olmadığını hatırlatırken, örgütün son dönemdeki faaliyetlerinin yeniden Filistin yönetimine dönmekten çok uzak olduğunu belirtti. Bu hatırlatma üzerine en azından hamas ile ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Al-Thani, ülkesinin bu konuda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi. Öte yandan Al-Thani İsrail’in ateşkes şartlarının gerçekçi olmadığını belirtirken, Hamas’ın İsrail’in iddia ettiği örgüt olmadığını ve son dönemde önemli değişimlerden geçtiğini belirtti. Bugün gelinen noktada örgütün ateşkesi konuşuyor olmasının ve 1967 sınırlarını kabul etmesinin bu değişimin kanıtı olduğunu söyledi Katar başbakanı.

Katar’ın İsrail’e karşı tüm Arap ülkelerinden daha açık olduğunu söyleyen Al-Thani geçtiğimiz günlerde İsrailli bayan tenisçi Şahar Peer’in Doha’da düzenlenen bir turnuvaya katıldığını ve hiçbir sorun olmadan İsrail bayrağının Doha şehrinde temsil edildiğini söyledi. Bunun kolay olmadığını ve hükümetinin bu nedenle eleştirildiğini hatırlatan Al-Thani inançla bu eleştirilerin üzerinden geldiklerini söyledi.