Barak: Hizbullah İsrail’e karşı operasyon düzenleyebilir

İsrail Savunma Bakanı Barak, Cumhurbaşkanı Gül’den Mughniyah saldırısının ardından İsrail’i hedef gösteren Hizbullah’a karşı Suriye ile aralarında arabuluculuk yapmasını istedi

Dünya
27 Şubat 2008 Çarşamba

Londra’da yayınlanan Al-Hayyat Gazetesi’ndeki bir habere göre İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Türkiye ziyareti sırasında basınına yaptığı bir açıklamada, İsrail’in Hizbullah ve Hamas’a karşı askeri operasyonlar düzenlemeye hazırlandığını belirtti.

Barak geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Suriye Devlet Başkanı Başar Esad’ı Hizbullah’a karşı farklı bir tutum sergilemesi yönünde uyarmasını istemişti.

Ehud Barak ayrıca Gazze’deki operasyonların genişleteceğini belirterek, sınırdaki saldırıları azaltmak amacıyla Gül’den askeri yardım talebinde bulunmuştu.

İsrail Savunma Bakanı Salı günü yaptığı açıklamada Hizbullah’ın geçtiğimiz haftalarda İsrail’in düzenlediği iddia edilen Imad Mughniyah suikastına karşın İsrail’e misilleme yapabileceğini belirtti. Olası durumda terör örgütünün Suriye ve İran’dan yardım alması bekleniyor.

Hizbullah örgütü Mughniyah saldırısının ardından İsrail’i suçlamış ve basına yaptığı açıklamalarda Yahudiler hedef alınarak, operasyonların düzenlenmesi gerektiğini savunmuştu.

ABD ise konuyla ilgili olarak yayınladıkları bildirgede, saldırıdan Hizbullah ve Suriye’nin sorumlu olabileceğini vurgulamıştı.

> 800 Türk vatandaşı İsrail’de çalışacak

Barak’ın Türkiye ziyareti sırasında yaptığı öneri üzerine 800 Türk’e İsrail’de çalışmak üzere izin verilecek. Çalışanlar İsrail ile Türkiye arasında üç sene önce imzalanan anlaşma kapsamında belirlenecek. Anlaşmaya göre, İsrail 700 milyon dolarlık Türk tanklarını teknik yönden geliştirirken, 800 Türk vatandaşı İsrail’de çalışacak.

Buna karşın, beş ay önce İsrail Yüksek Mahkemesi bu anlaşmayı reddeden bir dilekçe yayınlamıştı. Dilekçede, anlaşmanın seyyar satıcılara izin verdiği yönünde ibareler yer alıyordu.