‘Gelinim olur musun?’ Emmy Ödülleri’ne aday

Türk patentli yarışma programı "Gelinim Olur musun?" , İtalyanlar tarafından satın alınan formatıyla 'Televizyon Oscarları' olarak bilinen Emmy Ödülleri'nde yarışacak

Toplum
27 Şubat 2008 Çarşamba

İç Haberler Servisi

Yarışmanın "En İyi Reality Show" kategorisinde şansını arayacak olan "Mükemmel Gelin-La Sposa Perfetta" adlı İtalyan versiyonunda da pek çok kavga çıkıyor. Programın patent hakkını elinde tutan Global Agency'nin üst yöneticisi (CEO) İzzet Pinto, daha önce hiçbir Türk formatın Emmy ödüllerinde yarışmadığını söyledi.

Dört sene önce yazarların yurt dışında telif haklarını  alarak kariyerine başlayan Pinto  halen Stella Trevez, Solmaz Kamuran ve Ayşe Kulin’i temsil ediyor.

Pinto, Emmy’e aday gösterilen yarışma hakkında şunları söyledi: “1,5 sene önce de şans eseri “Gelinim olur musun?” programının yazarı ile tanıştım. O güne kadar şovun yabancı format olduğunu zannediyordum .

Bu projeyi temsil etmemi istedi ve iş alanıma yakın olduğu için de kabul ettim. Sonuçta bu da telif üzerine kurulu bir iş.

Programımız, geçen yıl nisan ayında İtalya’da yayınlanmaya başladı. Tahminimizden çok daha fazla ses getirdi. Politikacılar ve kadın dernekleri programın kaldırılmasını istedi ama RAİ devlet kanalı olduğu için talep reddedildi.”

Dünya basını  programdan söz etmeye  başladı. The Independent, New York Times, Herald Tribune, Los Angeles Times tam sayfa yer verdi. İnanılmaz gurur duyduk.

Bu başarının ardından program Ortadoğu’da yayınlanmaya başladı. 11 ülkede aynı anda gösterildi. Ortadoğu neredeyse birbirine girdi çünkü finalde Müslüman genç ile Hıristiyan kız evlendi. Coca Cola ve De Beers programın ana sponsoru oldular. Yaz aylarının  en çok izlenen programı oldu.

Emmy’ ödüllerine nasıl başvurdunuz?

Bu başarılar üzerine Emmy Ödülleri’ne başvurmaya karar verdim. Başvurumuz geçen hafta kabul edildi. Hayatımın dönüm noktasıydı. 6 aydır bu hayalle yaşıyordum. Şimdi  hedefim ilk dörde kalmak. Kasım ayında New York’ta gerçekleşecek finalde umarım yer alabiliriz.

Yarışmaya İtalyan versiyonu ile katılıyoruz. Nedeni ise görüntülerin son bir seneye ait olma şartı. İtalyan versiyonunun adı “La Sposa Perfetta” yani mükemmel gelin. Yarışmayı dünyaya “Perfect Bride” ismi ile açıyoruz ve bu sektörde marka olmaya başladık. 12 kategoriden oluşan yarışmada "En İyi Reality Show" kategorisinde yarışacağız.

Türkiye’de yayınlandığında büyük kavgalar, olaylar yaşanmıştı. İtalya’da durum nasıl?

Türkiye'de yayımlandığı dönem içerisinde tartışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplayan yarışmanın İtalyan versiyonu da Türk ekranlarındakini aratmıyor.

"Mükemmel Gelin" adlı yarışmada da "gelin-kaynana" kavgaları eksik olmazken, damat adaylarından birinin evlenme düşüncesinde olduğu gelin adayıyla ilgili prodüksiyon şirketi bazı görüntüler elde etti. Genç kızın daha önce "0800'lü hatlarda çalıştığı ve bazı erotik sahnelerde yer aldığının" ortaya çıkması üzerine kaynana kızı elemeye çalıştı. Bunun üzerine, yarışma evinde adeta "kızılca kıyamet koparken" Kavga günlerce devam etti.  Damat adaylarından birinin saklı tuttuğu geçmişi de İtalya'daki yarışmayı karıştırdı. Fransa'da tatile gittiği sırada tanıştığı ve aşık olduğu kızın hamile kaldığını öğrenerek ona haber vermeksizin İtalya'ya dönen gencin bu sırrı, bir gün kızın televizyon kanalında damat adayını yarışmada görmesiyle ortaya çıktı. Evlilik dışı dünyaya getirdiği çocuğunun babasından hesap sormak amacıyla İtalya'daki  ünlü bir gazeteciyle iletişime geçen kız, burada damat adayının annesiyle tartışmaya girdi. Söz konusu skandalın ardından damat adayı programdan atılmazken, anne ile oğlu yarışmanın ardından Fransa'da yaşayan bu kızla iletişime geçmek ve çocuğun sorumluluğunu üstlenmek üzere ekranlarda söz verdi.

En büyük hayalim "Türkiye'ye Emmy ödülü kazandırmak" diyen İzzet Pinto,  daha önce hiçbir Türk formatının Emmy Ödülleri’nde yarışmadığını, bu  sektörde Türklerin de var olduğunu göstermeyi hedeflediğini belirtti. “Şansımızın büyük olduğunu düşünüyorum çünkü kaynananın kendine gelin seçmesi çok sıra dışı bir yöntem olduğundan jüri tarafından büyük ilgi görecektir. Ayrıca, iki farklı neslin  aynı evde yaşaması komik görüntülere de sahne olduğu için büyük reytinglere ulaşıyor.

Türkiye'de çok sayıda yaratıcı format yazarının bulunmasına karşın Türk televizyonlarının yerli formatlara ilgi göstermediği düşünüyorum. Doğrusu bu yazarlara azami desteği verip onları yurt dışına taşımayı hedefliyorum.