Kariyer.net Genel Müdürü: Yusuf Azoz

Kariyer.net Internet üzerinden iş ve eleman bulmayı sağlayan bunun yanısıra İnsan Kaynakları alanında önemli bir içerik sağlayacı olan bir girişim. Türkiye’de en çok kullanıcıya sahip web sitelerinden biri olan Kariyer.net genel müdürü Yusuf Azoz’la hizmetleri ve iş bulmanın incelikleri üzerine söyleşi gerçekleştirdik

Ekonomi
20 Şubat 2008 Çarşamba

Geçen sene Kariyer.net’e katılarak Genel Müdür görevini yürütmeye başladınız, öncesinde ise Telekomünikasyon sektöründe yöneticilik yaptınız, kariyer serüveninizi dinleyebilir miyiz ?

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik/Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansımı ABD’de Pennsylvania State Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği üzerine yaptım. İş hayatıma ABD’de başladım. Bell Labs kökenli Telcordia Technologies'de katma değerli servisler alanında da üst düzey danışmanlık görevinde bulundum. 2001-2007 yılları arasında Turkcell'de katma değerli servislerin büyümesi ve gelişmesinde farklı görevler üstlendim. Kariyer.net Genel Müdürü olarak görevime başlamadan önce Turkcell Katma Değerli Servisler’de Bireysel Servisler Bölüm Başkanlığı yapmaktaydım.    

Kariyer.net şirketler, iş arayanlar, İnsan Kaynakları şirketleri gibi birçok farklı paydaş için direkt veya dolaylı değer yaratıyor. Siz kendi müşterinizi ve ana hizmet alanınızı nasıl tanımlayabilirsiniz?

Kariyer.net olarak kurulduğumuz 1999 yılından bu yana ülkemizde insan kaynakları hizmetlerinin internet ortamına taşınmasına öncülük ediyoruz. İş arayan adaylarla personel arayan işverenleri internet ortamında bir araya getiren mükemmel bir sisteme sahibiz. . Sadece iş ilanı yayınlamak için bir platform oluşturmakla kalmıyor, iş arayanların başvurularını en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirmesini, işveren tarafından başvuruların yönetilmesini ve en doğru adaya en kısa sürede ulaşmasını sağlayan eksiksiz bir altyapı sunuyoruz.

Biz kendimizi işverenler ve iş arayan adaylar arasında bir köprü olarak görüyoruz. Aynı zamanda da hem işverenlere hem de adaylara yönelik bir bilgi platformu olarak da üzerimize düşen görevleri en ince ayrıntısına kadar yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede, 2007 yılında yaptığımız etkinlikler, sektörlere ve bölgelere özel projeler, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, yerel ofislerimiz ve sitemizdeki bilgi yüklü sektörel sayfalarımızla insan kaynakları sektörü için tam anlamıyla bir değer yarattığımızı düşünüyorum.

Şirketler ilanlara gelen cevaplar dışında veritabanınızı da sorgulayabiliyorlar. Şirketler en çok hangi kriterler üzerinden arama yaparlar? Kullanıcılar özgeçmişlerini oluştururken bu bağlamda nelere dikkat etmelidir?

Şirketler eğitim durumu, iş deneyimi gibi alanlara yönelik aramaları sıkça yapıyorlar ama bunların yanı sıra işin gerektirdiği niteliklere yönelik farklı kriterler de söz konusu oluyor tabii ki. Bu nedenle özgeçmişlerin titizlikle ve önerilen tüm alanların doldurularak hazırlanması büyük önem taşıyor. Özgeçmişin fotoğraflı olması işverenlerin aradığı bir özelliktir. Fotoğraf, ne çok ciddi, ne çok laubali olmalı. Başvurulara ön yazı eklemek, adayın kendini ifade etmesi için olumlu bir adım olabiliyor. Bunu yaparken uzun ve detaylı bilgi veren cümlelerden kaçınmak gerekir.

Özgeçmiş, mutlaka güncel olmalıdır. Özgeçmiş, adayın uzmanlığı ve deneyimlerine göre bir, iki ya da çok nadiren üç sayfa uzunluğunda olabilir. Adaylar, özgeçmişlerini bir ürünün reklam aracıymış gibi düşünmeli. Özgeçmişinizi görecek kişi, kısa bir süre içinde özgeçmişinizi gözden geçirerek sizin şirket için neler yapabileceğiniz konusunda ilk izlenimini edinir.. Özgeçmişinize neyi hedeflediğinizi açıkça ortaya koyacak bir mesajla başlayın. Özgeçmişinizin üçte birini, kolay okunabilir ve ilgi çekici bir formatta kişisel özelliklerinize ayırın.

Güçlü bir özgeçmiş tasarımı, okuyanı kendine çeker. Kötü düzenlenmiş ve okunması zor bir özgeçmiş, muhtemelen ihmal edilir; okuyan hakkınızda bilgi edinemez. Kariyer.net’te işverenlerin özellikle dikkat ettiği kriterler doğrultusunda düzenli ve kullanışlı bir özgeçmiş şablonu bulunuyor.

Özgeçmişlerde cümle yapısının doğruluğuna ve düzgün imlaya özen gösterin. Başarıyla tamamladıklarınızı yazmaktan çekinmeyin, çünkü belki bir daha asla bu fırsatı yakalayamayacaksınız. İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa anlatılmalıdır.

Kariyer.net olarak ‘Recruitment Network’ adında uluslararası birliğin de üyesisiniz, bu birliğin amacı nedir?

Network sistemine katılmakla küresel bir online İK sistemi içerisinde yer alıyoruz. İngiltere, İsviçre, Almanya, Polonya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İtalya da dahil olmak üzere 24 Avrupa ülkesinin lider online insan kaynakları sitesini bir araya getiren Network, işverenlerin global istihdam ihtiyaçlarına, üye firmaların yerel tecrübeleri ile çözümler sunuyor. Kariyer.net kullanıcıları sitemiz üzerinden bu 24 ülkede faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına yönelik ilanlara da ulaşabiliyorlar.  Aynı zamanda yurtdışında yatırım faaliyetinde bulunan firmaların da yurtdışında yatırım yaptıkları ülkeye yerel insan kaynağı ihtiyacına da Recruitment Network üzerinden cevap vermemiz mümkün.

Elinizdeki iş alanları sıklık verilerinden herhangi bir analiz çıkarıyor musunuz?. İlgili eğitimi almış bir kişi için bugünlerde en hızlı iş bulabileceği sektör hangileridir sizce?

Elimizdeki Türkiye’deki istihdam hareketleri ile ilgili muazzam bir bilgi var, ve bu bilgiyi sürekli analiz ederek gerek iş arayan adaylarımıza gerekse işveren müşterilerimize yönelik daha iyi hizmet vermek için bu bilgiyi kullanıyoruz. 

Son dönemde özellikle mağazacılık ve perakendecilik sektöründe önemli bir hareketlilik söz konusu. Bunun yanı sıra yabancı sermayenin ilgi gösterdiği alanlarda da hareketlilik görülebilir. Son yıllarda özellikle bilişim ve telekomünikasyon alanlarında hizmet veren firmalar önemli atılım içindeler.

Perakendecilik ve mağazacılık sektöründe en çok aranan pozisyonlar satış danışmanlığı, kasiyerlik ve mağaza müdürlüğü gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Teknoloji firmaları en çok yazılım uzmanı arıyor.  Nitelikli elemanın en zor bulunduğu sektörün bilişim sektörü olduğunu söyleyebiliriz.

Bankacılık ve finans sektöründe son dönemde yaşanan hareketlilik, işe alım cephesinde de görülüyor. Bu alanda kurumsal ve bireysel pazarlamacılar ile beraber finansal hizmet satışçıları, risk yöneticileri, bireysel ürün yöneticileri, hazine ve menkul değerler yöneticileri, kredi kartı satışçıları gibi bankacılıkla ilgili neredeyse tüm pozisyonlarda ilan yayınlanıyor. Fakat, ağırlığın satış ile ilgili pozisyonlarda olduğunun da altını çizmek gerekir. Çağrı merkezi hizmetlerinin gitgide önem kazanmasıyla birlikte, bu görev için müşteri temsilcileri de aranıyor.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Eklemek istedikleriniz var mı?

Kariyer.net olarak yeni ürün ve hizmetlerimizle sektörümüzde öncü rol üstleniyoruz. . Bu çerçevede yakın zamanda hayata geçirdiğimiz ‘’Robot İK’’ hizmetinden söz etmek isterim. Şirketlerin özgeçmiş incelemek için yaptıkları tüm manuel işlemleri otomatikleştiren Robot İK ile hem şirketlerin insan kaynakları profesyonellerinin daha etkin çalışmasını hem de aradıkları adaylara çok daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz. Robot İK, gelen başvuruları önceden belirlenen kriterlere göre otomatik olarak ayrıştırıyor ve farklı gruplarda topluyor. İstenirse, gruplara göre tanımlanan cevap mektuplarını da adaylara gönderiyor. Kısacası eskiden manuel olarak yapılan tüm işlemler otomatikleşiyor ve daha da fazla zaman kazanılıyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta lanse ettiğimiz ve iş arayanlara cepten kariyer.net’e ulaşmalarını mümkün kılan servisimizden bahsetmek isterim.  Adaylarımız artık cep telefonlarından wap.kariyer.net adresine girerek sağladığımız hizmetten yararlanabilecekler.  Böylece hem adaylarımızın iş fırsatlarına her an her yerden ulaşabilmelerini, hem de beraber çalıştığımız firmaların iş ilanlarına daha hızlı ve etkin geri dönüş almalarını hedefliyoruz.