Çarşı gerçekte neye karşı?

Herkesin kabul edeceği gibi, bir takımı büyük takım yapan o takımın taraftarıdır. Çok az taraftarı olup da çok büyük olan bir takım şimdiye kadar görülmemiştir. Çünkü taraftar demek, ekonomik gelir demektir. Geliri az olan bir takım da, yalnızca bir yere kadar başarılı olabilir

Spor
20 Şubat 2008 Çarşamba

Rıfat KARAKÖY

Aynı zamanda çoğu takımın, taraftarlarını organize etmek adına kurdukları çeşitli taraftar grupları vardır. Bu taraftar grupları, her maçta takımının yanında olur, deplasmanlara gider ve takımını hiçbir maçta yalnız bırakmayıp bütün stadı ateşler. Avrupa ve Türkiye'de artık marka haline gelmiş çeşitli taraftar grupları bulunmaktadır. Örneğin: Milan Kulübü'nün "Fossa Dei Leoni", Chelsea Kulübü'nün "Headhunters", Roma Kulübü'nün "Opposta Fazione", Real Madrid Kulübü'nün "Ultras sur" isimli taraftar grupları Avrupa’nın önde gelen ve artık bir marka haline gelmiş taraftar gruplarıdır.

Türkiye'de ise dört büyüklerin ve bazı Anadolu kulüplerinin taraftar grupları günümüzde marka haline gelmektedir. Fenerbahçe'nin "Genç Fenerbahçeliler", Galatasaray'ın "UltrAslan", Beşiktaş'ın "Çarşı" grubu da Türkiye'de önde gelen taraftar gruplarındandır.

Bu taraftar gruplarından olan Beşiktaş Kulübü taraftar grubu Çarşı, hiç kuşkusuz bunların en çok ses getirenlerinden biridir. Çarşı grubu, Beşiktaş'ı hiçbir maçta yalnız bırakmamakla kalmayıp, aynı zamanda güncel olaylara da oldukça duyarlı olan bir grup olma özelliğini taşımaktadır. Bunu Çarşı grubunun açtığı "Hepimiz ozon tabakasıyız", "Çarşı, savaşa karşı", "Çarşı, teröre karşı", "Çarşı, siyanüre karşı" gibi bazı pankartlardan anlayabilmekteyiz.

Çarşı, gerçekten Beşiktaş'a yürekten bağlı, takımını ne olursa olsun destekleyen ve tribünü Türkiye'de marka haline getiren bir taraftar grubudur. Ancak olaya sadece destek vermek olarak değil de, genel olarak baktığımız zaman sonuç biraz değişiyor...

Geçtiğimiz günlerde açıklanan PFDK'nın Turkcell Süper Lig Kulüplerine ilk 20 haftada verdiği cezalara baktığımız zaman, Beşiktaş bu alanda başı çeken kulüp durumundadır. 18 Süper Lig takımına verilen 592bin YTL'lik para cezasının, 110bin YTL'lik kısmı yani yaklaşık beşte biri Beşiktaş'a kesilmiş. Beşiktaş Taraftar Grubu Çarşı'nın tribünden toplu olarak yaptığı küfürlü ve çirkin tezahüratlar, verilen bu cezanın başlıca sebebi. Ayrıca geçtiğimiz sezonlara baktığımız zaman da yine Beşiktaş Kulübü'nün, taraftar gruplarının yaptığı çirkin tezahüratlar sebebiyle sık sık saha kapatma, seyircisiz oynama veya yine para cezalarına çarptırıldığını görmek mümkün. Bütün bu tabloyu gördükten sonra ise insanın aklına şu soru geliyor: Daha önce güncel olaylardaki tavrını belirlemek için "Çarşı, teröre karşı", "Çarşı, siyanüre karşı", "Çarşı, savaşa karşı" gibi pankartlar açan Çarşı grubu acaba Beşiktaş'a da mı karşı?