Hamodia Gazetesi kadın fotoğrafı kullanmıyor

ABD’de İngilizce yayınlanan tek günlük Ultra Ortodoks Yahudi gazetesi Hamodia, kadın fotoğrafı kullanmama politikasını izliyor

Dünya
20 Şubat 2008 Çarşamba

Hillary Clinton’un ABD başkanı seçilmesi durumunda, kadın olmasından dolayı önümüzdeki yıllarda fotoğrafı gazeteye basılamayacak, ancak onunla ilgili haberler yazılabilecek.

Kendisini Ultra Ortodoks olarak nitelendiren Hamodia’nın yazı işleri masası, kadın fotoğrafının gazeteye basılmasını ahlaksızlık olarak görüyor. Kadınlar hakkında yazılar bile Yahudi yasalarına aykırı kabul ediliyor.  Hamodia’nın Pazarlama Danışmanı Menachem Lubinsky’e göre kadın fotoğrafının yayınlanmamasının nedeni, “Halaha’ya göre  bunun bir ahlaksızlık kaynağı” olması. Lubinsky gazetenin bu politikasından etkilenen ilk kadının Hillary Clinton olmayacağını,  İsrail’in eski Başbakanı Golda Meir’in bile fotoğrafına gazetede yer vermediklerini söyledi.

10 yıllık geçmişi olan gazete, geçen hafta ön seçimlerle ilgili haberlerini yayınlarken, Cumhuriyetçilerden Arizona Senatörü John McCain’in fotoğrafını ve Hillary Clinton yerine Bill Clinton’un fotoğrafını kullandı.

Lubinsky gazetenin politikasının kadınları küçümsemek olmadığını, kadın yazarların yazılar yazdıklarını belirtti.

Hamodia’nın ABD, İngiltere ve İsrail’de olmak üzere üç baskısı bulunmakta. ABD baskısı günde 45.000 aileye ulaşıyor  ve dünyadaki Ortodoks cemaatler hakkında bilgi aktarımı yapıyor. Bunun yanı sıra güncel haberler de gazetede yer almakta.