Sarkozy çocukların Holokost eğitimini destekliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eğitim sistemine yerleştirmek istediği önergeye göre; Fransa’da 10 yaşına gelen her çocuk Holokost’ta hayatını kaybetmiş çocuk kurbanlardan birini işleyerek, anısından Holokost’u öğrenecek

Dünya
20 Şubat 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar günü ABD yetkililer, yaptıkları bir açıklamada İmad Mughniyah suikastının arkasında Hizbullah’ın olabileceğini belirttiler

ABD Ulusal İstihbarat Kurumu Başkanı Mike McConnell, geçen hafta salı günü Suriye’nin başkenti Şam’da arabasına konulan bir bomba ile hayatını kaybeden Mughniyah saldırısının arkasında Hizbullah’ın olabileceğini ifade etti.

Suikastın ardından Hizbullah İsrail’i suçlamış ve Yahudi hedeflere misilleme yapacaklarını belirtmişti. Devam eden soruşturmayla ilgili olarak McConnell, suikastın İsrail’e karşı yapılmış olabileceğini söyledi. Saldırıda ölen Mughniyeh, birçok Amerikalı ve İsrailli’nin ölümünden sorumlu tutulmuştu.

McConnell konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu ciddi bir tehdit. Saldırının Hizbullah’ın kendi içinden yapıldığına dair kanıtlar var. Bu Suriye de olabilir. Henüz bilmiyoruz; fakat yakın zamanda öğreneceğiz” dedi.

Barak:  Suriye ve İran, Hizbullah’a yardım etmiş olabilir

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise pazar günü Knesset’te yaptığı konuşmada; saldırıda Suriye ve İran’ın Hizbullah’a yardım etmiş olabileceğini belirtti.

Barak konuyla ilgili olarak, “Hizbullah’ın İran ve Suriye’yle işbirliği yaparak İmad Mughniyah’e suikast düzenlediğini söylemek doğru olur. İsrail Güvenlik Güçleri ve savunma bakanlığı her şeye hazırlıklı. Yeni bir savunmaya geçmeyeceğiz, şu anki konumumuzu koruyacağız” açıklamasını yaptı.

İsrail güçleri Hizbullah’ın Mughniyah suikastine misilleme olarak, ülkenin kuzey ve merkezindeki sivilleri ve askerleri hedef alarak, patlayıcı yüklü bir hava aracını kullanmasından endişe ediyor. İsrail Hava Güçleri bu olasılığa karşılık hazırlıklar yapıyor. Bugüne kadar Hizbullah, İsrail’e karşı 3’ü İkinci Lübnan Savaşı’nda olmak üzere İran yapımı 5 patlayıcı yüklü araç fırlattı. Hava güçleri tarafından fırlatılan iki araçtan yalnızca bir tanesi hedefe ulaştı. 

Bu arada Suriye ve İranlı yetkililer önümüzdeki günlerde İsrail güçleriyle karşı karşıya geleceklerine inanıyor.

Geçtiğimiz salı İmad Mughniyah’ın suikastının ardından Hizbullah yetkilileri İsrail’i suçlamıştı. Al-Akhbar gazetesinin editörü İbrahim al-Amin geçen hafta verdiği demeçte Hizbullah’ın bu suikastı planlamadığını belirtti.  İsrail’in önemli bir karar vermek zorunda kalacağını söyleyen al-Amin ayrıca, Hizbullah’ın İsrail’le savaşmak istediği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu ifade etti.