İzmir Bet –İllel Sinagogu’nda yangın

İzmir’in Konak İlçesi’nde ibadete kapalı olan Bet-İllel Sinagogu’nda 16 Şubat gece yarısı yangın çıktı

Toplum
20 Şubat 2008 Çarşamba

Havra Sokağı bölgesinde 921. sokaktaki, kullanımda olmayan sinagogda gece saat 01.00 sıralarında bodrumundan çıkan dumanlara ilk müdahaleyi halkın uyarılarıyla emniyet güçleri yaptı. Ardından itfaiyeye haber verildi.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, uzun çalışmalar sonucu yangını kontrol altına alarak söndürdü. Olayda, bina hasar görürken, can kaybı yaşanmadığı bildirildi. Yapılan incelemelerde yangının, söndürülmeden atılan bir sigara izmaritinden çıktığı belirtildi.

Konu hakkında görüşünü aldığımız İzmir Cemaat Başkanı Jak Kaya: “Yangın söndürüldükten sonra haberini aldık. Bet- İllel Sinagogu  1800’lü yıllarda yaşayan devrin bilge kişisi olarak tanınan Hahambaşı Rav Haim Palaçi’nin sinagogu olarak tanınır. 1868 yılında vefat eden  İzmir Hahambaşılığı görevini yapan   Rav Haim Palaçi’nin 60’a yakın basılmış, beş adette el yazması eseri vardır.

Yaklaşık 20 yıldır kullanılmayan havra, yıkık ve metruk haldeydi. İki yıl önce de çatısı yanmıştı. Sürekli temizlik yapmamıza rağmen,  molozlar atılıyordu.

Ancak ilk başta iddia edildiği gibi olay bir sabotaj değildir. Yangının molozların üstüne atılan bir sigaradan çıktığı kesinleşti. Yangından önce  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Bet-İllel Sinagogu’nu restore etme kararı almış ve geçtiğimiz hafta içinde yetkilileri göndererek rölöveleri çıkartıldı.  Bu vesileyle  bunu da bildirmek  istiyorum” dedi.