Nicolas Sarkozy’den Holokost eğitimine destek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, ilkokul çocuklarının, Nazi Soykırımı’nda ölmüş 11 bin Fransız Yahudi çocuğun her birinin hatırası ile özdeşleşmesini kapsayan Holokost eğitimi planı tepkilere yol açtı

Dünya
20 Şubat 2008 Çarşamba

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Her Fransız ilkokul çocuğu, soykırımda ölen bir Yahudi çocuğunun hatırasını evlat edinmelidir” sözleri ile bir Holokost eğitimi planı önerisinde bulundu.

Tepkilere yol açan bu eğitim planı konusunda psikologlar, hatıra şokuyla eğitim yapılamayacağını, bu eğitimin çocuklarda travma yaratacağını ileri sürdüler. Bir Auschwitz kurtulanı olan Fransız siyasetinin ileri gelenlerinden Simon Veil, “Dramatik ölümlerin yükünü 10 yaşındaki çocuklara yüklemek adil değil” diyerek plana karşı çıktı. Ancak bu konuda ısrarcı görünen Sarkozy, gerçeği öğretmekten zarar gelmeyeceğini ileri sürdü ve Fransa’nın çocuklarını gözü açık yetiştirmesi gerektiğini savunarak “durumların tekrarına bilgi değil, cehalet sebep olur” dedi.

Öğretmen, psikolog ve Nicolas Sarkozy’nin siyasi rakipleri tarafından yapılan eleştirilerde, önceki nesillerin suçunun ağırlığını çocukların üzerine yüklemenin haksızlık olacağı söylendi. Nazi avcısı Serge Klasferd ise Simon Veil’in aksine uygulamayı onaylayanlar arasında yer aldı.