ABD’de İranlı bir belediye başkanı

İranlı bir Yahudi göçmen olan Jimmy Jamshid Delshad, bir zamanlar ünlü artistlerin yaşadığı California’nın en gözde bölgelerinden Beverly Hills’in belediye başkanlığını yapıyor

Kültür
13 Şubat 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz baharda Beverly Hills belediye başkanlığı görevine gelen Jimmy Jamshid Delshad, 49 yıl önce genç bir delikanlıyken ABD’ye göç etti. Delshad, 1979 İslam Devrimi sonrasında Beverly Hills’e yerleşmiş İran Yahudi Cemaati’nin bir üyesi. Günümüzde bu toplum, 35 bin kişilik Beverly Hills nüfusunun dörtte birini oluşturuyor. Çünkü devrimden sonra ABD’ye göç eden zengin İranlıların bir bölümü buraya yerleşmeyi tercih etti.

“Çocukluğumda tüm kapılar bana kapalı olduğu için Amerika’ya borçlu olduğumu hissettim. Başarıya ulaşmak için çok çalışmam gerekiyordu. Ve Amerika istediklerimi gerçeğe dönüştürme fırsatını bana verdi” diyen Jimmy Jamshid Delshad, 1956’da Şah’ın devrilmesinden yıllar önce ailesi ile İsrail’e göç etti. Delshad ailesinin üç oğlundan biri olan Jamshid, İran’ı terk ettiğinde 16 yaşındaydı. O dönemde İsrail’de göçmen olmak kolay değildi; aile 18 ay orada yaşadıktan sonra yeniden İran’a döndü, 1959’da ABD’de yerleşmek üzere ülkeyi terk etti.

İlk başta yerleştikleri Minnesota’nın bir kasabasında üç erkek kardeş flört edecek Yahudi kız bulmakta zorlanıyorlardı. Satın aldıkları bir araba ile batıya doğru yol aldılar. Vardıkları Los Angeles’te yerleştiler. Jamshid üniversiteden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Üç kardeş üniversite yıllarında hayatlarını kazanmak için “Delshad Trio”yu kurdular. Jamshid’in kanun çaldığı üçlü, düğün ve Bar-Mitzva’larda İsrail müziğini Fars ezgileriyle çalıyorlardı.

Jamshid önce bir bilgisayar şirketinde çalıştı. Daha sonra bu alanda kurduğu kendi şirketi çok başarılı oldu. Ardından gıda ambalajlama konusunda yeni bir atılım yaptı. 1999 ile 2001 arasında ABD’nin en büyük sinagogu Los Angeles’teki Mont Sinai Sinagogu’nun başkanlığı görevini üstlendi. Son beş yıldır, göçmenliğinin ilk yıllarında yapamadığı şeyleri yapıyor; yardım kuruluşlarında ve sosyal faaliyetlerde etkinlik gösteriyor. Dinlenmek istediğinde de kanun çalıyor.

İsrail’de Kfar Vitkin’de doğan Jamshid’in eşi ABD’li bir Yahudi ailesinin kızı. Çift bir kız, bir erkek çocuk sahibi.

“Bir Yahudi genci olarak İran’da ikinci derece vatandaştım, bazı kapılar bana kapalıydı. Benim gibi kişilere benim örneğimden yola çıkarak ABD’de kapıların açılacağını umuyorum” diyen Jimmy Jamshid Delshad’ın Beverly Hills belediye başkanı olduğu haberi İran gazetelerinde de yer aldı. İngilizce yayımlanan Tahran Times gazetesi “Persian Jew Will Be Mayor of Beverly Hills” (İranlı bir Yahudi Beverly Hills Belediye Başkanı olacak) şeklinde manşet attı. Hatta İran’daki bazı Müslümanlar, özellikle doğduğu kent Şiraz’daki komşuları kendisini tebrik eden e-postalar gönderdiler. Bir konuşması sırasında Delshad’ın “Holokost’un gerçek olduğundan hiç kimse şüphe etmesin. Öyle biri varsa ona tek yönlü bir Auschwitz bileti almaya hazırım” söyleminin İran Cunhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a yönelik olduğu belliydi.

Jimmy Delshad’ın kendisi gibi göçmen bir siyasetçi olan Avusturya doğumlu California Valisi Arnold Schwarzenegger ile yakın bir dostluğu var. Delshad, Schwarzenegger hakkında “O da benim gibi minnettarlığı ifade etmek üzere ABD’ye elinden geleni vermeye çalışıyor” demekte.

Geçtiğimiz hafta Jimmy Jamshid Delshad kardeşlerinden biri ile birlikte İsrail’i ziyaret etti. Bu aslında çocukluğunda 18 ay süresince kaldığı Yad Mordehay Kibbutzu’na nostaljik bir geziydi. İki kardeş kibutzda, yemekhaneyi, kaldıkları kulübeyi, okudukları sınıfı gezerek anılarını paylaştılar, kendilerine eşlik eden TV muhabirine kısıtlı İbraniceleri ile İsrail’de yaşadıkları süreci anlattılar.

Delshad’ın belediye başkanlığına seçilmesi Beverly Hills’deki İran toplumunun giderek daha etkin olduğunun bir göstergesi.  Bu ülkeye yerleşmelerinden sadece 30 yıl geçmesine rağmen İran kökenliler ABD’de en eğitimli, ekonomik alanda başarılı ve giderek siyasete ısınan bir etnik toplum olarak göze çarpmakta.