ABD ön seçimlerinde heyecan dorukta

5 Şubat Salı günü ve geçtigimiz hafta sonu ABD başkanlık ön seçimlerinde Cumhuriyetçilerden Arizona Senatörü John McCain adaylık için büyük avantaj sağlarken, Demokratlarda Illinois Senatörü Barak Obama, New York Senatörü Hillary Clinton ile arayı açtı

Dünya
13 Şubat 2008 Çarşamba

Demokratlar Cephesinde yarış son ana kadar devam edecek gibi…

Önseçimlerde adaylar mümkün olduğu kadar delege kazanmayı amaçlıyor. Her eyaleti nüfus yoğunluğuna göre belli bir delege sayısı temsil etmekte. Demokratların kurultayında 4.049 delege oy kullanacak. Bunların yaklaşık 3.200 kadarı önseçimlerde belirlenirken 800 kadarının ise önseçimsiz kurultaya katılma hakkı var. Demokratların adaylığını kazanabilmek için Clinton ve Obama toplam 2.025 oy kazanmak zorunda.

İki aday arasında şu an  delege sayısında fazla fark yok. Clinton az bir farkla yarışı önde götürmekteydi. 5 Şubat günü Demokratlar 22 eyalette ön seçim yaptılar. Bunların 13’nü Obama, dokuzunu Clinton kazandı. Clinton delege sayısı çok olan California ve New York gibi eyaletleri kazanarak yarışta tutunmayı, Obama delege sayısı daha az olan eyaletleri kazanmayı başardı.

Geçtiğimiz cumartesi günü dört eyalette önseçimler yapıldı. Bunların hepsini kazanan Obama, pazar günü Maine eyaletinde gerçekleşen ön seçimleri de kazanarak Clinton ile arasındaki farkı tamamen kapattı.

Bundan sonra geri kalan eyaletlerde de büyük çekişme beklenirken, Clinton açısından en büyük koz 4 Mart tarihinde yapılacak ön seçimler olacak. Dört eyalette yapılacak olan ön seçimlerde Teksas ve Ohio gibi delege sayısı yüksek olan eyaletlerde Clinton zafer kazanmak için büyük uğraş veriyor.

Geçtiğimiz hafta sonu beş eyaletin hepsinde de kaybeden Clinton’un kampanya menajeri Patti Solis Doyle istifasını sundu. Doyle’nin yerine ise Maggie Williams getirildi.

5 Şubat Salı gecesinin ardından iki taraf da zafer ilan ederken, çarşamba günü Hillary Clinton seçim kampanyasını sürdürebilmek için bankalardan beş milyon dolar borçlandığını söyledi. Obama ise Ocak ayında toplam 32 milyon dolar bağış toplayarak kırılması güç bir rekora imza attı.

Yaz aylarına kadar iki tarafın da gereken delege sayısına ulaşamayacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle süper delegeler çok büyük önem kazanmakta. Süper delegeler eski başkanlar, başkan yardımcıları, senatörler, eyalet temsilcileri, eyalet valileri ve üst düzey yöneticilerden oluşmakta. Obama ve Clinton bu delegelerin desteğini kazanmak için de kampanya düzenliyor.

Cumhuriyetçiler Cephesi’nde işlem neredeyse tamam

5 Şubat Salı günü  Cumhuriyetçiler de 22 eyalette ön seçim düzenledi. Bu seçimler sonunda John McCain eyaletlerin çoğunu kazanırken Cumhuriyetçilerin adayı olma yolunda büyük avantaj sağladı.

Cumhuriyetçilerin adayı olabilmek için yaz aylarında yapılacak kurultayda 1.191 delegeye sahip olmak gerekiyor. Senatör McCain, şu ana kadar, ön seçimlerde 723 delege kazanmış durumda.

McCain’in en yakın rakibi Mitt Romney 5 Şubat seçimlerinde istediği başarıyı yakalayamadı. Ertesi gün basın toplantısı düzenleyen Romney adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Aynı gün en büyük sürprizi eski Arkansas eyaleti valisi Mike Huckabee yaptı. Beş eyalet kazanan Huckabee, cumartesi günü üç eyalette yapılan ön seçimlerin ikisini kazandı.  Huckabee herhangi bir adayın gereken delege sayısına ulaşana kadar adaylıktan çekilmeyeceğini söylerken, mucizelere inandığını da sözlerine ekledi. Huckabee partiyi demokratlara karşı zayıflattığı gerekçesiyle üst düzey parti yöneticilerinden adaylıktan çekilmesi yönünde baskı görüyor. Ancak , adaylıktan çekilmemekte israrlı.

Yahudiler ön seçimlerde önemli rol oynadı

5 Şubat Salı günü ABD’de yaşayan yaklaşık 6.4 milyon Yahudi’nin dört milyonu sandıklara gitti. New York eyaletinde oyların yüzde 16’sı, Connecticut eyaletinde yüzde 10’u, New Jersey eyaletinde yüzde 9’nu Yahudi seçmenler oluşturdu.

Yapılan araştırmalara göre Yahudilerin yüzde 58’i kendini Demokrat olarak, sadece yüzde 15’i Cumhuriyetçi olarak tanımlıyor. Yahudilerin yüzde 24’ü ise  Bağımsız olduklarını ileri sürüyorlar.

New York’ta kendisini Demokrat olarak gören Yahudilerin yüzde 65’i Clinton’u desteklerken, Obama’ya destek verenlerin oranı yüzde 33’te kaldı. New Jersey’de de benzer bir tablo ile karşılaşılırken, Connecticut eyaletinde Yahudilerin yüzde 51’i Obama’yı desteklerken Clinton’a destek yüzde 47’de kaldı.