Barak Ankara’daydı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak geçtiğimiz 12 Şubat Salı günü Ankara’yı ziyaret ederek Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüştü. Görüşmenin gündemini Sderot’ta atılan roketlerin yanı sıra iki ülke arasındaki askeri malzeme anlaşması oluşturdu

Dünya
13 Şubat 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz Haziran ayından bu yana İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak 12 Şubat Salı günü Türkiye’yi ilk kez ziyaret etti.

Barak iki günlük Türkiye ziyareti sırasında meslektaşı Vecdi Gönül’ün yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile görüştü.

Siyasi konuların ağırlıkta olduğu Barak- Gönül görüşmesinde, son günlerde Sderot’a karşı atılan roketlerin artışıyla ilgili alınabilecek önlemler üzerine konuşuldu. Ayrıca  Barak, Hamas’ın Gazze Şeridi sınırdan attığı roketleri durdurmak amacıyla Filistin topraklarına inşa ettiği duvarla ilgili yetkililere açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz sene İsrail Hava Güçleri tarafından Türkiye ile yapılan bir anlaşmayla iki ülke Suriye’ye yönelik bölgesel işbirliği yapmıştı.

Barak, siyasi konuların yanı sıra Gönül ile 300 milyon dolara satışı yapılan casus uydular ve askeri malzeme anlaşmalarıyla ilgili de görüştü.

İsrail güvenlik yetkilileri, ziyaret öncesinde konuyla ilgili olarak, “Bu anlaşma üzerine senelerdir konuşuluyor; fakat Barak’ın ziyareti durumu netleştirecektir.” açıklamasını yaptı.

Ankara’dan yapılan bir açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkinin ‘çok olumlu’ olduğu vurgulanırken, yetkililer İsrail ile uydular üzerine yapılacak projelere açık olduklarını dile getirdiler.

Barak geçtiğimiz hafta Gazze sınırında roket karşıtı bir sistem için çalışmalara başladığını belirtmişti. Bunun yanı sıra İsrail yönetiminin ayrıca Amerika’da üretilen Lockheed Martin Corp's Skyshield 35 Hava Savunma Sistemi ile ilgili temaslarda bulunduğu biliniyor.

Locckheed Martin’in başkan yardımcısı Joshua Shani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Almanya’nın Skyshield’in bir versiyonunu Türkiye’de denediğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsü Shlomo Dror ise Ankara’ya casus uydu satışıyla ilgili yorum yapmazken, Barak’ın iki ülke arasındaki uzun süreli stratejik ilişkileri ve anlaşmaları devam ettirmesi amacıyla Türkiye’yi ziyaret ettiğini ifade etti.

Savunma Bakanlığının ayrıca İsrail’den 200 milyon dolar maliyetindeki 10 Heron satın alması bekleniyor. Yetkililere göre, önümüzdeki günlerde İsrail’in ürettiği roket karşıtı Arrow II’nin satışıyla ilgili de İsrail ile görüşmeler yapılacak.

İsrail, Ortadoğu’da kendi uydusunu üretip geliştiren tek ülke olarak biliniyor. İsrail ilk füzesi olan Ofek serilerini 1988 senesinde fırlatmıştı.