BUNLARI DUYDUNUZ MU

- Ekonomi
6 Şubat 2008 Çarşamba

Bank Leumi’yi yabancıya satma düşüncesi

Bank of Israel’in Bank Leumi’yi bir ihaleye çıkmadan satma düşüncesi olduğu basına yansıdı. Bır bankacılık düzenleme kurumu yetkilisine dayandırılan habere göre yabancı aday 5 kriteri sağlamalı:

• Alıcı bir banka olmalı, fon yöneticisi v.s. bir finans kuruluşu değil

• Banka OECD ülkelerinden birinde kayıtlı olmalı

• Özkaynak büyüklüğü yeterli olmalı

• Bankanın kredi puanı iyi olmalı

• Bankanın uluslararası yaygınlığı bulunmalı

Google, Microsoft-Yahoo flörtünü bozabilecek mi?

Geçen hafta Microsoft’un Yahoo’ya hisselerini devralmak için 44.6 milyar US$  teklif ettiğinin anons edilmesinin ardından Google da olaya yönelik strateji geliştirme telaşına girdi. Google bir yandan bu birleşmeyi zaten rekabet yasaları ile sık sık başı derde giren Microsoft’u bazı alanlarda tekel oluşturmaya suçlamakla engellemeye çalışırken bir yandan da Yahoo’ya teklifi kabul etmemesi için çeşitli iş birliği önerdiği ileri sürülüyor.

Öte yandan Yahoo’nun da İsrail Internet şirketlerinden FoxyTunes’u açıklanmayan bir bedel üzerinden satın aldığı bildirildi. 

İsviçre Vergi Yasaları yabancı yatırımcı çekiyor

İsviçre vergi yasalarında son yapılan değişiklikler ülkeyi yatırım için iyice cazip konuma soktu. Ayrıca İsviçre mükerrer vergi yükümlülüğünü ortadan kaldırmaya yönelik en fazla ikili anlaşma yapan ülkelerden birisi. 2007 yılı içinde kurulan 40,000 yeni şirketin üçte biri yabancı ve yüzlercesi de İsrail şirketi. Vergi uzmanı Avi Nov’un araştırmasına göre şirketler bu mevzuat dahilinde vergi yükümlülüğünü %0-4 arası bir orana kadar küçültebiliyor.

Dünya Bankası Çin Büyüme Tahminini Düşürdü

Küresel ekonomide durulması beklenen ihracat hacmi nedeniyle Dünya Bankası daha önce 10.8% olarak açıkladığı Çin’in 2008 büyüme oranı 9.6%’ye çekti. Yapılan açıklamada Çin’de yaşanan ve 7.5 milyar US$ zarara neden olması beklenen şiddetli kasırgaların orta vadede Çin ekonomisi üzerinde bir etkisi olmayacak. Çin için de en önemli gösterge yine ABD’nin resesyona girip girmeyeceği ve ithalat rakamlarının nasıl etkileneceği.Çin’in 2007 ihracatı %25.7 artarak 1.2 trilyon US$ olarak gerçekleşmişti.

Israil’li internet girişimcileri Silikon Vadisi’ni ziyaret ediyor

90 yeni girişimci şirket arasından seçilen 15 şirket Amerika’nın teknoloji merkezi Silikon Vadisinde projelerini tanıtarak fon toplamaya çalışacaklar. Israil Web Gezintisi isimli organizasonu Kaliforniya – İsrail Ticaret Odası gerçekleştiriyor.