Ortadoğu dini özgürlüklerde sınıfta kaldı

Dünya
6 Şubat 2008 Çarşamba

İsrail ve Filistin’e bir ziyaret düzenleyen BM  Din ve İnanç Özgürlüğü Komitesi yetkilisi Asma Jahangir Gazze’de kadınların Hamas tarafından örtünmeye zorlandığını, İsrail’de de Ortadoks Yahudilerin diğer inançlara inananlara göre üstünlükleri olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Din ve İnanç Özgürlüğü Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, Gazze bölgesindeki Müslüman kadınlar başlarını örtme konusunda Hamas örgütünden baskı görüyor. Aynı şekilde de bölgede yaşayan Hristiyanlara yönelik hoşgörüsüzlük olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail ve Filistin’i ziyaret eden BM temsilcisi Asma Jahangir, bölgede sekiz gün boyunca incelemelerde bulundu. Töre cinayetleri ile ilgili olaylara da rastladığını belirten yetkili, din baskısı ile özellikle kadınların Gazze bölgesinde zor şartlar altında yaşadığına işaret etti.

BM yetkilisi Jahangir İsrail’de düzenlediği temaslarda Hahambaşı Shlomo Amar ve Din İşleri Bakanı Yitzhak Cohen ile bir araya geldi. Dini mahkemede kadınların görev alamaması konusunda şaşkınlığını Hahambaşına ileten yetkili, Amar’dan dini kurallara göre kadınların bu görevde bulunamayacağı cevabını aldı. Aldığı cevaptan tatmin olmamış görünen Jahangir, insani haklarının ilerlediğini ve dinin bunun gerisinde kaldığını belirtti.

BM yetkilisi Jahangir aynı zamanda İsrail’deki Ortadoks Yahudiliği de eleştirdi. İsrail’de Ortadoks Yahudilerin diğer Yahudilerden ve diğer dinlere inananlardan sunulan imkanlar açısından üstün tutulduğunu belirten Jahangir, Yahudiliğe geçişlerde sadece Ortodoks hahamların yetkili kılınmasının bunun bir örneği olduğunu belirtti.

Bu arada herhangi bir dini inanca sahip olmayanların da İsrail içinde çeşitli sıkıntılara mazur kaldığını belirten BM yetkilisi, din özgürlüğünün herhangi bir dine inanmamayı da kapsaması gerektiğini söyledi.