Fransa’ya Attali reçetesi

Fransa yeni cumhurbaşkanı ile yönetim tarzında önemli değişiklikler geçiriyor. Muhafazakar Sarkozy, liberal solcu eski cumhurbaşkanı danışmanlarından, Avrupa Merkez Bankası kurucu başkanı, tanınmış iktisatçı, düşünür, araştırmacı yazar Jacques Attali’ye Fransa’nın geleceği için ekonomik ve sosyal öneriler başlığı altında bir rapor hazırlattı

Dünya
6 Şubat 2008 Çarşamba

Attali önderliğinde 43 kişilik bir uzman ekibi tarafından hazırlanan belgede 316 öneri bulunuyor. Sarkozy, bunlardan  3’ü hariç hepsini uygulamak arzusunu taşıdığını ilan etti.  Sarkozy’nin baştan reddettiği, 10 yıl içinde Fransa’nın klasik ‘Vilayet Yapısı’nı kaldırılması dışında, örneğin çok daha fazla yabancı göçmene kapı açılması, veya Paris taksi piyasasının daha liberalleşmesi gibi irili ufaklı ve çok tartışmalı öneriler var.

Nicolas Sarkozy'nin hazırlattığı, "ekonomik büyüme için öneriler" raporu, şimdiden büyük fırtına kopardı. İktidar partisi Halk Hareketi İçin Birlik'in (UMP) önde gelen bazı isimleri "Attali raporuna gözü kapalı oy vermeyeceklerini" duyurdu. UMP Genel Başkan Yardımcısı ve eski başbakanlardan Jean Pierre Raffarin raporu, "felçli adam"a benzetti.

Cumhurbaşkanlığı için Sarkozy'le yarışan Sosyalist Segolene Royal ise Attali'ye destek verdi. Royal, "Raporun amacı Fransızlara yardımcı olmak. Ben de Fransızlara yardım etmek istiyorum" diye konuştu. Buna karşılık sendikal çevreler öneri paketine soğuk kaldı. Ülkenin en büyük sendikası olan Komünistlere yakın Genel İş Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Bernard Thibault, raporu, "Sosyal açıdan Fransa'yı geriletme amaçlı sonu gelmeyen bir önlemler listesi" olarak niteledi. Raporu geçen çarşamba Elysée Sarayı'nda törenle teslim alan Sarkozy, belgedeki 3 öneri hariç, diğer tüm önerileri hayata geçireceğine dair taahhütte bulundu.

1943 yılında Cezayir’de Sefarad bir ailede doğan  Fransa’nın dahi çocuğu Attali, Hürriyet yazarı Gila Benmayor ile yaptığı söyleşide rapor için şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Sarkozy Fransa’nın ekonomik büyümesi için böyle bir rapor önerdi. Altı ay boyunca benim seçtiğim 43 kişilik bağımsız bir komisyon ile çalıştık. Günde bir kez bir araya gelerek beyin fırtınası yaptık. Ortaya somut 316 tane öneri çıktı". 

Attali’ye göre raporun öncelikleri şunlar: Genç nüfusun işsizliği, eğitimin kalitesi, fırsat eşitliği, büyüme, devletin daha etkin yapıya kavuşması. Geleceğin sektörlerine öncelik verilmesi. Dijital sektörü yaygınlaştırmak. E-Ticaret. Büyümenin motoru olabilecek sağlık sektörü. Enerji ve çevre sektörleri. Raporda çevreci 10 büyük şehrin kurulması. Devlet özellikle daha dinamik, daha etkin bir yapıya kavuşturulması.

“Fransızlar geleceğin kamu sektöründe olmadığını anlamalı artık. Fransızlar düşünce tarzını değiştirmek zorunda. Rant kültüründen risk kültürüne geçmenin zamanı geldi” diyen Attali, önerilerin hayata geçmesi durumunda Fransa’nın ekonomik olarak çok ciddi bir atılım yapacağını vurguladı.

Attali Komisyonu tarafından, toplumsal yaşamın hemen tüm yönlerinin büyüteç altına alındığı rapor 20 noktada özetleniyor:

 

1- Tüm öğrencilerin daha ilk okul düzeyinde okuma, yazma, hesap, İngilizce, grup çalışması ve bilgi işlem öğrenmesi için tüm olanakların seferber edilmesi.

2- 10 üniversite çevresinde üst düzey eğitim merkezlerinin oluşturulması.

3- Bilgiişlem, sağlık, çevre ve turizm gibi geleceğe dönük sektörlerde Fransa'nın iyi bir yere gelmesi için araştırma ve geliştirme olanaklarının arttırılması.

4- Çevre temizliği ve ileri teknolojileri barındıran 50 binden az nüfuslu yeni kentlerin kurulması.

5- Evlerde, işyerlerinde ve devlet dairelerinde iletişim şebekeleri kurulması.

6- Liman, havaalanı, finans merkezi gibi alt yapı kuruluşları inşa edilmesi.

7- Devlet ve büyük şirketlerin KOBİ'lere ödemelerini en fazla bir ay içinde yapması; KDV'nin en fazla 10 gün içinde tahsil edilmesi.

8- KOBİ'lerin idari muamelelerine yardımcı olacak ajansların kurulması.

9- İşçi ve işveren sendikalarının modernleştirilip, çalışma şartlarının müzakere ve pazarlık temelinde olması.

10- Gençlerin işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak üzere şirket ve yerel yönetimlere, yaş, cinsiyet ve köken temeline göre istihdam dağılımını gösteren çizelge sunmalarının sağlaması.

11- Emek maliyetlerinin bir bölümünün KDV'ye aktarılarak, işçiliği ucuzlatma.

12- Herkesin arzuladığı yaşta emekliye ayrılması hakkının verilmesi, ama 65 yaşından sonra emekli olacaklara yüksek prim ve ödül verilmesi.

13- Gıda maddesi, otelcilik ve sinema gibi sektörlerde rekabetin genişletilmesi.

14- Şoförlük, noterlik, eczacılık gibi sayı tahdidi olan mesleklerin daha geniş rekabete açılması.

15- Öğrenci, araştırmacı ve sanatçılara vize kolaylığı sağlanması; iç ve dış göç olanaklarının güçlendirilmesi

16- İşsizlerin iş arama süresinin bir sözleşme dahilinde, ücrete tabi olması.

17- İşten çıkarmalarda dostane çözümün güvence altına alınması.

18- Belli başlı kamu hizmetleri için ajans kurulması, tüm kamu hizmetlerinin bağımsız organlarca değerlendirmeye tabi tutulması.

19- 10 yıl içinde vilayet düzeyindeki idari yapı ortadan kaldırılırken, bölgesel yönetimlerle ve büyük kent belediyelerinin ön plana çıkarılması.

20- 2008'den itibaren kamu harcamalarının her yıl %1 azaltılması.