Rav Froman’dan ateşkes planı

İsrail ve Hamas arasında, İsrail ve Filistinlilerin çıkarlarını gözeten bir ateşkes planı oluşturuldu

Dünya
6 Şubat 2008 Çarşamba

Geçerlilik kazanması beklenen ateşkes planında, kaçırılan asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması koşulunu da içeren belge, Gazze sınırındaki Hamas hükümetine ve kabineye teslim edildi.

Batı Şeria yerleşiminin Hahamı Menachem Froman İsrail-Filistin barışı için yıllardır ilişkilerde bulunuyor. Son birkaç aydır, Hamas’a yakın olan Filistinli gazeteci Khaled Amayreh ile işbirliği içinde çalışmakta.

Amayreh “Teklifimiz, Gazze’deki Hamas hükümetinin en üst politik kademesine sunuldu ve yüzde yüz onay aldı” dedi. Rav Froman ise teklifin Başbakan Ehud Olmert’e verildiği ancak cevabın hala beklendiğini belirtti. Froman ve Amayreh, girişimleri sadece bir akademik egzersiz olarak sonuçlansa dahi, Kudüs ve Gazze hükümetlerinde kullanılabileceğini belirttiler. Froman’a göre belge Hamas’ın İsrail Devleti’nin varlığını kabul etmesini içermiyor fakat “Kutsal Topraklarda Yahudilerin yaşadığını” belirtiyor.Teklif, İsrail’in Gazze sınırındaki tüm yaptırımlarını kaldırmasını, Gazze ile dış dünya arasındaki ekonomik ilişkilere izin vermesini öneriyor. Filistinliler açısından ise, “İsrail’e yapılan saldırıları tamamen sona erdirmek için gerekli adımı atmaları, İsrail’e yönelik tüm roketlerin ayrıca İsrailli sivillere ve askerlere saldırıların engellenmesi, sınırdaki tüm gruplara ateşkesin kabul ettirilmesi” gerekiyor.