Mısır sınırındaki çatışmada bir Gazzeli öldü, 44 kişi yaralandı

Olaylar Mısır’ın sınır kapısını kapatmasının ardından patlak verdi. Mısır başkanlık sözcüsü, ülkelerinin saygınlıklarını koruyacaklarını, askerlerine taş atılıp, sınırlarının yıkılarak geçilmesine müsade etmeyeceklerini belirtti

Dünya
6 Şubat 2008 Çarşamba

Pazartesi günü Gazze- Mısır sınırındaki çatışmada bir Filistinli öldü, 44 Filistin ve Mısırlı yaralandı. Olaydan sonra Mısır yetkilileri sınırı kapattı. Filistin tarafında 42 yaşında bir adam ölürken 6 kişi yaylım ateşi sonucu hayatını kaybetti. Mısırlı yetkililer, Mısır güvenlik güçleri üyesi 38 kişinin yaralandığını açıkladı. Görgü tanıkları Mısır güçlerinin halkın üzerine gerçek kurşun  saçtığını söyledi. Daha sonra ise, Hamas güçlerinin ateşe karşılık verdiği belirtildi.

Çatışmadan sonra Hamas güvenlik güçlerini taşıyan araçların halkın arasına daldığı, ellerindeki sopalar ile insanları sınırdan uzaklaştırmaya çalıştıkları belirtildi.

Gerilim geçen pazartesi Mısır kuvvetlerinin sınırı kapatması ve  sınırın yanlış tarafında kalanların bile evlerine dönmelerine izin vermemesi ile başlamıştı. Görgü tanıkları öğleden sonra saatlerinde sabırların taştığını, her iki taraftan da insanların eve dönebilmek için saatlerce beklediklerini belirtti. Gazzeliler Mısırlılara taşlar atarken, Hamas kuvvetleri olaylara müdahale etmedi. Gençlerin  Mısırlılara saldırması ile birlikte, Mısır güçleri taş atmaya ve göz yaşartıcı bomba kullanmaya başladı.

Mısır pazar günü metal aletler ve dikenli teller kullanarak sınırı kapattı. Böylelikle 12 günlük sınır ötesi ziyaretler son bulmuş oldu.

Mısır güçleri patlayıcı taşıyan Filistinliyi alıkoydu

Bir başka olayda ise Kahire yolundaki 5 Filistinli Sina yarımadasında tutuklandı. Alıkoyulan kişilerin üzerinde silah veya patlayıcı bulunamadı. Pazar günü Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek adına açıklama yapan bir sözcü, Mısır’ın Gazze sınırında Hamas ve El-Fetih’in ortak yönetimini görmek istediğini belirtti.

Avrupa Birliği Yabancı Politikalar Başkanı Javier Solana ile yaptığı görüşmeden sonra sözcü Süleyman Avad, Mısır’ın sınırlarını açmayacağını, ülkelerinin saygın olduğunu, sınırlarının kırıp geçilmesine, askerlerine taş atılmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Avad Mısır’ın sınır yönetimindeki tercihinin Filistin kontrolü ve buna ek olarak Avrupa Birliği gözetimi olduğunu belirtti. Hamas yönetimine kadar işleyişin bu şekilde olduğunu, Hamas yönetiminden sonra Avrupa Birliği gözetimcilerinin gitmesinin sınırın kapanmasına neden olduğunu belirtti. Avad kararın şimdi Avrupa mahkemelerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Solana, tüm tarafların ortak bir karara varması sonucunda Avrupa Birliği gözetmenlerinin geri döneceğini, böyle bir karara ulaşılması için çok çabaladıklarını belirtti.

Mısır Hamas ve El Fetih arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Hamas konuya sıcak bakarken, El Fetih lideri Mahmud Abbas, Hamas ile bir araya gelmeye yanaşmayacağını belirtti. Abbas, Hamas’ın Gazze şeridini ele geçirmesinin tamamen kanuni olduğunu belirtti.