Hamas, Dimona saldırısını üstlendi

Hamas’ın silahlı kanadı pazartesi günü Dimona’da gerçekleşen intihar saldırısını üstlendi. Bir kadının ölümüne, 11 kişinin ise yaralanmasına sebep olan saldırı, İsrail içinde gerçekleşenler arasında 2004 yılından beri Hamas’ın üstlendiği ilk saldırı niteliğini taşıyor

Dünya
6 Şubat 2008 Çarşamba

Pazartesi günü sabah 10.30 sularında, İsrail’in güneyinde bulunan Dimona şehrinde gerçekleşen intihar saldırısını, günün erken saatlerinde hem El-Aksa Şehitleri Tugayı hem de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi. Filistinliler, Gazze’den geldiklerini söyleyen militanların İsrail’e Mısır üzerinden girdiklerini bildirdi. Ancak Hamas saldırıda ölen iki Filistinlinin Batı Şeria şehri Hebron’dan geldiğini belirtti. İsrail polisi hala araştırmalarını sürdürüyor.  

Hamas’ın silahlı kanadı, İsrail içerisinde gerçekleşen intihar saldırılarından son olarak 2004 yılının Ağustos ayında Be’er Sheva’da gerçekleşen, 16 kişiyi öldürerek 100 kişiyi yaralayan otobüs patlamalarını üstlenmişti.

Negev Polis Şefi Yossi Porianta, intihar bombacılarından yalnızca birinin üzerindeki kemeri patlatmayı başardığını, diğerinin kendisini patlatamadan güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu belirtti. İlk patlamanın şiddetiyle savrulan ikinci saldırgan, kendi kemerini patlatmaya yetişemeden kurtarma ekipleri tarafından fark edildi ve polis tarafından vurularak öldürüldü.

El Fetih’in müteffiki olan El Aksa Şehitleri Tugayı sözcüsü Abu Fouad, operasyonun bir ay önce planlandığını, ancak gerçekleşmesinin 23 Ocak’ta Gazze’deki Mısır sınırının açılması ile mümkün olduğunu söyledi. Fouad, saldırganların yıkılan Mısır sınırından sızdıklarını, sonra da gizli temaslar sayesinde İsrail’e geçtiklerini belirtti. Dimona’nın ise daha önce hiç saldırıya uğramadığı için seçildiğini ekledi. Güvenlik güçleri, Gazze ile Mısır arasındaki sınırda oluşan açığın, İsrail’e karşı düzenlenen terör saldırılarında artışa sebep olmasından endişeleniyor.

Saldırıdan sonra şehrin belediye başkanı, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın 2010 yılına kadar Mısır sınırına bir güvenlik duvarı inşa edileceğine dair kendisine söz verdiğini söyledi. Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Eli Yishai da, hükümetin Filadelfia Hattı’nı denetimsiz bırakmanın ciddi bir hata olduğunu belirterek, hükümeti Mısır sınırına güvenlik duvarı inşa etmek üzere fon ayırmaya teşvik etti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, pazartesi günü saldırıdan sonra yaptığı açıklamada İsrail’in teröre karşı verdiği mücadelede merhamet göstermeyeceğini söyledi. Knesset’e yaptığı konuşmasında Olmert, Gazze’deki Filistinlileri ima ederek ülkenin güneyinde sürekli bir savaş olduğunu söyledi. Dimona’daki saldırıya yönelik, “Gündelik olarak başa çıkmaya çalıştığımız zorlukları işaret eden acımasız bir saldırıydı. Geçtiğimiz haftalarda çok defa söylediğim gibi, ülkenin güneyinde sürekli bir savaş yürütülüyor, bize karşı bir terör savaşı ve bizim teröre karşı savaşımız, bu savaş sürecek, terörizm engellenecek. Merhamet etmeyeceğiz” dedi.

Saldırının ardından Beyaz Saray da saldırıyı kınayarak Filistin Yönetimi’ni terörle mücadele konusundaki çabalarını ikiye katlaması için teşvik etti. Beyaz Saray açıklaması, “Bu vahşi saldırıda hayatını kaybeden masum kurbanın ailesine taziye dileklerimizi gönderiyor ve yaralılara acil şifa diliyoruz” dedi. Açıklamada ayrıca, “Hamas da dahil olmak üzere bu korkunç eylemlere göz yuman terörist grupları kınıyoruz. Ayrıca bu saldırıyı kınayan Filistin Yönetimi’ni terörle mücadele konusunda iki misli çaba göstermeye davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Abbas saldırıyı kınadı

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas Dimona’daki intihar saldırısını kınarken, İsrail Ordusu’nun Filistinli iki militanın ölümüne sebep olan saldırısını da eleştirdi. 

Gazze’de konuşan Hamas sözcüsü Ayman Taha, grubunun bombalama olayından sorumlu olup olmadığını bilmediğini fakat olayın haklı olduğunu savundu.  Bombalama olayıyla Hamas’ın, Mısır’la sınırı tekrar açma şansını yitirdiğine inanmadığını  söyleyen Taha, bombalama olayının Filistinlilerin düşmana ve saldırılarına cevap verebildiğini gösterdiğini belirtti.