Yeni yılda sağlıklı yaşam sözleri...

Her yeni yılın başlangıcında kendimize sözler veririz; bu sene daha çok spor yapacağım, daha az kahve içiceğim, sigarayı bırakacağım gibi... Yılın ortalarına doğru kendimize verdiğimiz sözleri unutur, vücudumuza bir önceki yıldan daha iyi davranmayız. 2008 sözlerin tutulduğu bir yıl olabilir mi?

Joelle PİNTO Yaşam
6 Şubat 2008 Çarşamba

2008 yılına girerken arkadaşlarıma yeni yılda kendileri için neler hedeflediklerini sordum.  Birkaç ilginç yanıtın dışında, çok tipik yanıtlar aldım; daha çok egzersiz yapacağım, bir spor salonuna yazılacağım, kilo vereceğim, sigarayı bırakacağım gibi... Bunlara kendi daha az kahve içme niyetimi de ekledikten sonra,  bu yılda sözleri nasıl tutabileceğimizi düşündüm. 

Eğer siz de kendinize geleneksel sağlık yaşam sözleri verdiyseniz, 2008’i farklı kılabilirsiniz... Yeni yılda en çok verilen dört söz:

1- Daha çok egzersiz yapacağım

Egzersiz yapmak, sadece kilo vermek ve güzel görünmek için değil, sağlıklı bir yaşam için 2008’de atabileceğiniz en önemli adım olacaktır.  Düzenli egzersiz kilonuzu korumakla kalmaz, vücudunuzun direncini arttırarak, kanserden artrite birçok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.  Egzersiz ayrıca, daha keyifli bir ruh haline sahip olmanıza da katkıda bulunur. 

Eğer spor salonlarına gitmekten sıkılan bir karakteriniz var ise, kendi kendinize basit yöntemlerle egzersiz olanakları yaratabilirsiniz. Arabanızı gideceğiniz yerden biraz daha uzağa park edip yürüyebilir, asansör kullanımından vazgeçip merdivenleri kullanabilir, arkadaşınızın köpeğini gezdirmeye gönüllü olup kendinize yürüyüş fırsatları yaratabilirsiniz. 

Spor salonuna gitmekten hoşlanan biri iseniz;  yaptığınız egzersizlerin rutin olmaması için programınızı reklendirebilir, pilates, yoga, bosu, spinning gibi değişik ve keyifli derslere girebilirsiniz. 

2- Sigarayı bırakacağım

Sigarayı bırakmanız için birçok sebep var; sigara kutularının üzerinde yer alan sağlık sorunlarına ek olarak yakınlarınızla birlikte daha uzun seneler geçirebilme, cildinizin daha geç kırışması, dişlerinizin ve tırnaklarınızın kararmaması bunlardan sadece birkaçı.  Herkesin kafasında yer eden kalp krizi, kanser riski gibi problemlere ise ayrıntıyla girmeye gerek yok. 

Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız moraliniz bozulmasın,  sigarayı bırakan çoğu kişi ilk kerede değil, yaklaşık üç veya dört kere bıraktıktan sonra sigarasız bir hayata başlayabiliyor.

3- Sağlıklı besleneceğim

Zinde bir vücuda sahip olmanın ilk şartları sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak. 

Eğer

fazla kilonuz olduğunu düşünüyorsanız bir beslenme uzmanıyla görüşüp, vücut tipinize en uygun olan diyeti uygulayabilirsiniz.  Aç kalmak veya internetten rejimler indirip uygulamak metabolizmanıza zarar vereceği gibi, vereceğiniz kiloları kısa sürede geri aldıracaktır.  Kilo vermenin ilk şartı bir beslenme uzmanına danışmak, ayrıca bol su ve bitkisel çaylar içmek, kahve, siyah çay ve kolalı içecekler gibi bol kafein ihtiva

eden

içeceklerden sakınmak sağlıklı beslenme programınıza yardımcı olacaktır.

 

4. Hayattan daha çok keyif

   alacağım

Hayattan keyif almak ilk bakışta bir sağlık problemi gibi gözükmese de, fiziksel sağlığınız kadar, ruh sağlığınıza da önem vermeniz gerekir.  Sevdiklerinize daha fazla zaman ayırmak, stresten uzak durmak, düzenli saatlerde uyumak, yeni bir hobi edinmek, boş zamanlarınızda özlediğiniz yerlere gitmek haftaya daha mutlu ve verimli başlamanızı sağlar. 

Kendinize verdiğiniz sözleri tutacağınız, sağlıklı ve şanslı bir 2008 geçirmeniz dileğiyle...