Sudan’a ekonomik ambargo

ABD, Darfur’da yaşanan katliamdan sorumlu tuttuğu Sudan Hükümeti’ne yönelik olarak ekonomik ambargo uygulaması başlattı. Başkan Bush’un onayladığı yeni yasa ile Amerikan firmalarının Sudan ile iş yapması engelleniyor.

Dünya
31 Ocak 2008 Perşembe

Darfur’da Sudan hükümetine bağlı Cancavid milisleri tarafından yapılan geniş çaplı katliam, tecavüz ve insan hakları ihlalleri bu ülkeye uygulanan ambargonun genişlemesine yol açıyor. ABD Kongresi tarafından alınan bir kararla Amerikan firmalarının Sudan ile ticaret yapma imkânları kısıtlanıyor.

Sudan ile imzalı anlaşmaları bulunan firmaların bu ülke ile olan ticari anlaşmalarını yenilemelerini engellemeyi hedefliyor, eyalet hükümetleri tarafından Sudan’a ekonomik ambargo uygulanmasının önünü açıyor.2005 yılından bu yana ABD çapından elliden fazla üniversite, yirmi eyalet ve onlarca belediye meclisi, Sudan’a ekonomik kısıtlama uygulamayı kabul etmişti. Kongreden onay alan bu federal yeni yasa, Başkan George Bush tarafından geçtiğimiz günlerde imzalanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren yeni yasanın kendilerinde memnuniyet yarattığını belirten Amerikan Yahudileri adına konuyla ilgili basına bir demeç veren Amerikan Yahudi Komitesi Yürütme Kurulu Başkanı David A. Haris “Darfur’da yaşanan soykırımı durdurması için kullanılan bu ekonomik yaptırımlar gerekli. Tüm bilinçli insanların inancı ne olursa olsun şiddet ve vahşete göz yummamaları gerektiği,” dedi. 

Sudan

’ın batısında bulunan Darfur'da Çad Gölü’nün kurumasından sonra meydana gelen kuraklık ve kıtlık nedeniyle etnik kargaşa başlamıştı. 2003 yılından beri süren çatışmalarda yaklaşık 200 bin kişi ölürken, 2 milyon kişi de yerinden oldu. Birleşmiş Milletler, Darfur’da yaşananları “etnik temizlik” olarak nitelendirirken Darfur'da Afrikalı siyahlara karşı düzenlenen katliamlardan, Sudan Hükümeti ve ittifak halinde olduğu Arap militanlar suçlanıyor. Afrika Birliği askerlerinden oluşan yedi bin kişilik barış gücü kuvveti 2004 yılından beri bölgede görev yapıyor.