Başkan adaylarından Giuliani ‘İsrail desteği’ ile

Son zamanlarda oy kaybeden Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından Rudy Guliani Florida önseçimleri öncesinde sinagogda destekçilerine seslendi. Guliani, “Gazze ambargosunu destekliyorum” dedi

Dünya
31 Ocak 2008 Perşembe

ABD Cumhuriyetçi Başkan adaylarından New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani kampanyasını Florida eyaletindeki bir sinagogda sürdürdü.

Sinagogda alkışlarla konuşmasına başlayan Giuliani belediye başkanı iken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de Kudüs Belediye Başkanı olduğunu söyledi.

Giuliani, Olmert’in verdiği günlük kararlarının ne kadar zor olduğunun farkında olduğunun ve kendisini onunla özdeşleştirdiğini ifade etti. Giuliani, Olmert için “Kendisine iyi dileklerimi sunuyorum; Olmert iyi bir dost,” dedi.

Florida’daki önseçimler öncesi 1,000 kişilik bir dinleyici topluluğuna konuşan Giuliani, belediye başkanlığı döneminde İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de Kudüs Belediye Başkanlığı’nda kendisinin Olmert’ten daha fazla Yahudi vatandaşı olduğunu belirtti. Rudy Giuliani aynı zamanda İsrail’in güvenliğinin ve teröre karşı olan savaşın öneminin altını çizdi.

Son dönemlerde büyük oy kaybı yasayan Giuliani, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu desteklediğini belirtti. Giuliani “İsrail güvenliğini korumak için ne yapması gerektiğini hissediyorsa onu yapmalı,” dedi.

ABD Başkanı Bush’un 2008 yılı sona ermeden önce “Filistin Devleti” kurulmasını öneren planı için ise “Bunun zorlama ile olacağını düşünmüyorum” dedi.