Asya / Pakistan

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Avrupa ülkelerini kapsayan sekiz günlük turuna başladı. Pakistan Lideri Müşerref'in gündeminde demokrasi ve köktencilikle mücadele yer alıyor.

Karel VALANSİ Diğer
23 Ocak 2008 Çarşamba

Asya / Pakistan

Müşerref Avrupa yolunda

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Avrupa ülkelerini kapsayan sekiz günlük turuna başladı. Pakistan Lideri Müşerref'in gündeminde demokrasi ve köktencilikle mücadele yer alıyor. Belçika'daki Pakistan toplumu mensuplarına hitap eden Pervez Müşerref, gezisinin amacının Pakistan'daki son gelişmelerle ilgili Avrupa'da akıllara yerleşen yanlış kanıları düzeltmek olduğunu açıkladı. 8 Ocak’ta yapılması planlanan fakat Butto suikastının ardından ertelenen seçimlerle ilgili de konuşan Müşerref, 18 Şubat'ta yapılacak genel seçimlerin demokratik olacağı güvencesini verdi. Müşerref, Brüksel temaslarının ardından İngiltere, Fransa ve Dünya Ekonomik Forumu'nun yapılacağı İsviçre'ye giderek temaslarını sürdürecek.

Afrika

• Kenya: Şiddet olayları

Kenya'da seçimlerin ardından başlayan şiddet olayları hafta sonunda da sürdü. Çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler'in eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki ile muhalefet Lideri Raila Odinga arasında arabuluculuk yapmak üzere Kenya'ya gitmesi bekleniyor.

• Sudan: Ankara ziyareti

Darfur bölgesinde Afrikalı kabilelere karşı soykırım yapmak ve milis güçleri silahlandırmakla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. El-Beşir, Gül’ün yanı sıra TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'den Darfur bölgesindeki insan hakları ihlallerine son vermesi için El Beşir'e baskı yapmasını talep etti.

• Sudan: İlginç atama

Sudan Federal İşler Bakanı Abdel Basit Sabderat, Darfur'da Arap Cancavid milislerini örgütlemekle suçlanan kabile Lideri Musa Hilal'i kendisine danışman olarak atadı.

Amerika

• Venezüella: Sıra çifçilerde

Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, ürünlerini yüksek fiyata komşu ülkere satmayı tercih edip ülkede gıda sıkıntısına yol açan çiftliklerin kamulaştırılması gerektiğini söyledi. Ülkede, hükümet yiyecek fiyatlarını kontrol ediyor.

• Küba: Seçim bitti

Küba'da halk Pazar günü ulusal parlamento seçimleri için oy kullandı. Yenilenen parlamento, ilk oturumunda ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirleyecek. Ancak parlamentonun üyelerinin kimler olduğu şimdiden belli çünkü seçim sistemine göre 614 sandalyeli parlamentodaki her sandalye için sadece bir aday seçime girebiliyor.

• ABD: Ön seçimler

Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi Nevada ve Güney Carolina eyaletlerinde yapılan ön seçimlerde Demokrat aday adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi John McCain en yüksek oy oranını aldılar.

Avrupa

• İngiltere: Brown’ın talebi

Hindistan ziyaretini sürdüren İngiltere Başbakanı Gordon Brown, başlıca uluslararası kuruluşların İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulduğunu ve o dönemin gerçeklerini yansıttığını belirtti; BM, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların gözden geçirilmesini istedi.

• Sırbistan: İkinci tur ile devam

Sırbistan'da Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki gerilimin yüksek olduğu bir dönemde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda hiçbir aday seçilmek için yeterli oyu alamadı. İlk turda batı yanlısı Boris Tadiç'in karşısındaki milliyetçi aday Tomislav Nikoliç galip geldi. 

• Gürcistan: 2. Sakaşvili dönemi

Gürcistan'ın Batı yanlısı Lideri Mihail Sakaşvili, muhalefetin protesto gösterilerine rağmen yemin ederek ikinci cumhurbaşkanlığı dönemine başladı.

Asya

• Tayland: Demokrasiye doğru

Tayland Parlamentosu, eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın görevden alınmasıyla sonuçlanan 2006'daki askeri darbe sonrası ilk kez toplandı. Meclis resmi çalışmalarına bu hafta başlayacak ve ilk olarak başkanını seçecek.

Tayland'da ayrıca altı partinin oluşturduğu bir koalisyon hükümeti kurma kararı alındı. Tayland'ın yeni başbakanı da bu hafta seçilecek. En güçlü aday ise Halkın İktidarı Partisi'nin Lideri Samak Sundaravej

• Endonezya: Suharto iyileşiyor

Endonezya’nın eski diktatörü Suharto’nun sağlık durumunda gelişme olduğu ve kurtulma şansının yüksek olduğu bildirildi.

• Azerbeycan: Barış beklentisi

Yukarı Karabağ sorununun çözümünde arabuluculuk görevini üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Minsk Grubu’nun eşbaşkanlarından ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, “Azerbaycan ve Ermenistan’ın tutumlarında yakınlaşma var, bu yıl çözüm yılı olabilir” dedi.

Ortadoğu

• Irak: Hedef El Kaide

ABD Ordusu’na ait uçaklar, Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyindeki Arab Cabur bölgesine, El Kaide’nin Irak koluna ait mevzilere havadan saldırı düzenledi. ABD ordusu, 10 Ocak’tan beri düzenlenen üçüncü bombardımanda, yaklaşık otuz hedefin vurulduğunu açıkladı.