Hollandalı eğitimcilere Holokost’u öğretme seminer

Yad Vaşem Holokost Şehitleri ve Kahramanları Hatırlama Otoritesi geçtiğimiz haftalarda 21 öğretmenin katılımı ile bir seminere ev sahipliği yaptı

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

Yad Vaşem Müzesi tarafından ilk defa Hollandalı eğitimciler için gerçekleştirilen seminerin bir günü Hollanda’daki  Müslüman azınlığına Holokost’u öğretmeye ayrıldı.

Mustafa Daher, Amsterdam’da Holokost’u Hollandalı gençlere öğretirken ilk olarak onların Yahudilere ve İsrail’e karşı düşmanlığını bitirmesi gerektiğini dile getirdi. Eğitimci Daher “Eğer onların ilgisini çekemezsem, hiçbir şey yapamadım demektir. Bu yüzden artan İslam fobisini  kullanıp Yahudilerin çektiği eziyete ilişkilendiriyorum. Örneğin, onlara Nazilerin birinin Yahudi olduğundan şüphelendikleri zaman, o kişinin pantolonunu indirip sünnetli olup olmadıklarını baktığını anlattım. Sonra onlara kendilerinin de sünnetli olduğunu, böyle bir durumda onların da Nazi kamplarına gitmiş olabileceklerini söyledim” dedi. Hollanda Tiyatrosu’nda Amsterdam’da Holokost’u gruplara öğreten Judith Whitlau, kendisinin farklı bir benzerlik ile konuyu ileri sürmesi gerektiğini söyledi.

Organizatör Meir Villegas Henriquez, tüm okul müfredatında Hollandalı Nazileri görmek istemediklerini, maksatlarının suçlamak değil, eğitmek olduğunu belirtti.