İsrail-Güney Amerika serbest ticaret anlaşması imz

İsrail, Güney Amerika Ticaret Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Anlaşma ile yıllık ortalama 1,5 milyar dolar hacminde olan ticaretin arttırılması hedefleniyor

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz ay Uruguay’ın başkenti Montevideo’da süren iki günlük Güney Amerika Ticaret Birliği (Mercosur) Zirvesi sırasında Mercosur ve İsrail arasında serbest ticaret anlaşması imzalandığı duyuruldu.

Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ın tam üye, Bolivya, Şili Kolombiya ve Peru’nun yarı üye, Venezüella’nın üye adayı olduğu Mercosur ile İsrail arasında yıllık ticaret 2006 yılında 1,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Mercosur ve İsrail arasındaki ticari ilişkilerin daha da arttırılması için iki yıldır süren müzakerelerin sonucunda geçen hafta Salı günü duyurulan anlaşma gerçekleşti.

Bu anlaşma aynı zamanda Mercosur’un Latin Amerika dışındaki bir ülkeyle yaptığı ilk işbirliği oldu. İsrail ise yaptığı çok sayıda (AB, ABD, Meksika ve Kanada ile diğerleri) ticaret anlaşmasına bir tane daha eklemiş oldu.

İsrail’in Cenevre’deki uluslararası organizasyonlardaki elçisi Itzhak Levanon, anlaşmanın İsrail ve Güney Amerika arasında bir ilk olduğuna ve önemine dikkat çekerken, anlaşmanın tam içeriğini açıklamadı.  Levanon, anlaşmanın yüksek ihtimalle gelecek ayda Uruguay’da yapılacak 9.tur görüşmeleri ile son halini alacağını belirtti.

Bazı yorumlara göre İsrail Venezüella’nın üyeliği kesinleşmeden önce bu anlaşmayı sonuçlandırmak istedi. Venezüella Başkanı Hugo Chavez 2006’daki Lübnan Savaşı sırasında İsrail karşıtı propaganda yapmış, Lübnan Savaşını Holokost ile karşılaştırarak faşist bir saldırı olarak nitelendirmişti.

Mercosur 2005 yılından beri Körfez Üyeleri İşbirliği Konseyi (Kuveyt, Katar, Umman, Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE) ile de bir serbest ticaret/gümrük anlaşması üzerinde görüşüyor.