ABD’nin Nevada Eyaleti’ndeki Yahudiler tepkili

Cumartesi günü ABD’nin Nevada Eyaleti’nde yapılan başkanlık önseçimlerinde Şabat’a uyan Yahudiler oylarını kullanamadılar

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

ABD’de 2008 yılında gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi partiler eyaletlerde düzenlenen önseçimlerle adayları belirleyeme çalışıyorlar. Ancak Nevada seçimlerinin Cumartesi günü yapılması, Yahudi seçmenlerin tepkisine neden oldu. Şabat kurallarına uydukları için oylamaya katılamayan Yahudiler eyalet yönetimine tepki gösterdi. Meksika asıllı olan ve ABD vatandaşlığına geçen, Rabi Felipe Goodman kendisini Amerikan toplumunun bir parçası olarak gördüğünü bu nedenle de seçimlerin kendisinin için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Goodman, ABD vatandaşlığına geçtikten sonra ilk defa oy kullanma şansını yakaladığını ancak önseçimlerin Şabat günü olmasından dolayı oy kullanamadığını açıkladı. Goodman kendisini Meksikalı bir göçmen olarak değil Amerikalı bir Yahudi olarak dışlanmış hissettiğini söyledi.

Goodman gibi bir çok Yahudi de önseçimlerin Cumartesi günü olmasını üzüntüyle karşıladı. Goodman üzüntüsünü “Tam bir hayal kırıklığı. Yahudi olmak neredeyse tam bir suç” sözleriyle belirtti.

Nevada’da yaşayan Yahudi nüfusunun 65.000 ile 80.000 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Nevada’daki önseçimleri Demokratlardan Hillary Clinton kazanırken, Cumhuriyetçilerden ise Mitt Romney kazandı. Aynı gün Cumhuriyetçilerin Güney Carolina eyaletinde yaptığı önseçimleri ise John McCain kazandı.

Bu arada en kuvvetli Demokratik Partili adayları Hillary Clinton ve Barack Obama Yahudilerin desteğini alabilmek için kampanyalarını sıklaştırdılar.

Clinton’un danışmanı olan Ann Lewis gecen hafta Yahudi liderlerle tele-konferans yoluyla temasa geçti. Lewis, Clinton’un İsrail’i bugüne kadar desteklediği hatırlatarak  her zaman destekleyeceğini söyledi. Barak Obama’yi destekleyen ABD Kongre üyeleri de Obama’nın İsrail’i destekleyeceğine dair benzer telefon görüşmeleri yaptı. Obama’nın ayrıca İsrail’i desteklediğini belirten e-mail’ler yolladığı belirtildi.

Bunun yanı sıra, 2000 yılının Demokrat başkan adaylarından Connecticut Senatörü Joe Lieberman, Florida’daki önseçimler öncesinde Cumhuriyetçi Partili adaylardan John McCain’i desteklediğini açıkladı.

Lieberman 200 Cumhuriyetçi Yahudi eylemciye yaptığı konuşmada McCain ile Irak konusunda aynı görüşü paylaştığını ve terör örgütlerinin “müttefikimiz İsrail” için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Lieberman, Demokratların İsrail’i yüzüstü bıraktığını savundu.

Lieberman konuşmasında “Üzülerek söylüyorum ki, Demokratik Parti dış politika ve ulusal güvenlik konularında ana değerlerinden uzaklaşmıştır” dedi. Lieberman McCain için ise “Her zaman İsrail’in bizim doğal müttefikimiz olduğuna inandı” dedi. 

Demokratları destekleyen Yahudiler ise Lieberman’ın McCain’i desteklemesini propagandası için McCain’in mali desteğini arttırabileceğini ancak oy oranını çok değiştirmeyeceğini belirttiler.

Yahudiler, New York, New Jersey, ve Florida gibi eyaletlerde seçmenlerin yüzde 20’sini oluşturuyor.