El-Fetih’ten FÖY meclisini ikiye bölme önerisi

El-Fetih’in siyasi kanadı, Hamas ile olan bağlantısını kesmeye çalışıyor. İlk hedef, yasama meclisini ayırarak Hamas’ın siyasi etkinliğini sınırlamak

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

El-Fetih’in siyasi kanadı olan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Merkez Komitesi, şu anda Hamas’ın egemenliğine olan Filistin Yasama Konseyi (Filistin Meclisi)’ni feshetmeyi planlıyor. Komite, ayrıca Filistin topraklarında erken seçim çağrısı yapmayı hedefliyor. Ancak bu seçimlerin Hamas kontrolündeki Gazze’de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise belirsiz.

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen parti merkez komitesi toplantısında, bazı El-Fetih’li bazı vekiller, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirdiği Haziran ayıdan beri, meclisin ‘kilitlendiğini’, bu nedenle de feshedilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu kararın arkasında, Filistinliler arasındaki bölünmeyi derinleştirme ve Gazze ile Batı Şeria’nın yönetimlerini resmi olarak da birbirinden ayırma isteği olduğu belirtiliyor.

Bir FÖY yetkilisi, fesih sürecinde, 116 üyeli Merkez Komitesi’nin geçici olarak meclis görevini üstleneceğini dile getirdi. Yetkili, “Tabii ki Filistin bölgesinde yeni parlamento seçimleri düzenleyeceğiz. Ancak bu sürede, konsey meclisin görevlerini yerine getirecek,” açıklamasını yaptı.

FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ın da, konseyin erken seçim önerisini desteklediği belirtildi.

Filistinli yetkililer, El-Fetih ile Hamas arasındaki güç mücadelesinin ancak bu şekilde çözülebileceği inancındalar. “Erken seçimden başkan bir seçenek yok. Bu krizi çözmenin tek yolu, Gazze ile Batı Şeria’yı birbirinden ayırmak”.

Diğer taraftan Hamas, FKÖ Konseyi’ni Filistin Meclisi’ni fes etme yönünde karar almaması konusunda uyardı. Hamas vekili Ahmed Bahr, Mahmud Abbas’ın parlamentoyu feshetme gücü olmadığını dile getirdi. Bahr, “Filistin anayasası 113. maddesine göre, hiç kimsenin böyle bir hakkı yok. Acil bir durumda bir böyle bir hak kimseye verilmemiştir,” açıklamasını yaptı.

Bahr ayrıca meclisin Haziran ayından beri düzgün çalışmadığı yönündeki eleştirilere de karşı çıktı. “Meclis, düzenli olarak oturumlarını düzenlemektedir, çoğunlukla görüşmeleri boykot edenler El-Fetihliler oluyor.”