Peki’in’deki son aile de köyü terk etti

Dürzi köyünde gerçekleşen ayaklanmalar sonucunda, dokuz Yahudi ailesi yaşadıkları tacizler sebebiyle köyü terk etti. Son olarak, 4 ay önce Hollanda’dan göç eden bir aile araçlarının ateşe verilmesi sonucu köyden ayrıldı

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz ay gerçekleşen ayaklanmalar ile sarsılan Dürzi köyünden, kalan son aile de ayrılmaya karar verdi. Peki’in’de yaşayan aile geçtiğimiz haftasonu arabalarının ateşe verilmesi üzerine taşınmaya karar verdi. Ruth ve Abed De Jung ailesi, bölgenin yerlileri tarafından tekrarlanan tacizler sebebiyle ayrılan dokuzuncu aile. Köyde kalan tek Yahudi yerli ise, ailesi yüzyıllardır Peki’in’de yaşamış olan Margalit Zinati.

İkisi de Holokost’tan kurtulmuş olan De Jung’lar, 4 ay önce Hollanda’dan İsrail’e göç etmişlerdi. Ancak şimdi yeniden Hollanda’ya dönmeyi düşünüyorlar. An itibariyle arkadaşlarının yanında kalan ailenin kalacak yerleri yok. Ruth and Abel’in oğlu Gabriel ise eşi Elizabeth ve iki oğlu ile üç ay önce köyden ayrılmış ve Katzir’e taşınmıştı.

Gabriel konuyla ilgili olarak, “Biz Hollanda’dan Peki’in’e gelmeye karar verdik. Tüm dinlerden insanların bir arada yaşadığı bir yerde yaşamak istedik. İlk başta oldukça saygı gördük, biz de onlara aynı şekilde karşılık verdik. Ta ki bir gün oğlum ağlayarak eve gelip anaokulundaki arkadaşlarının kendisini adıyla değil al-Yahud (Yahudi) diye çağırdıklarını söylene kadar.” dedi. 

Gabriel ve Elizabeth, yakın zamanda Peki’in’deki evlerine dönmeyi düşünmüyorlar. Gabriel, “Kalbimizde oldukça öfke taşıyoruz. Ayaklanmaların olduğu gün köye geldiğimde oradaki arkadaşlarıma merhaba demeye dayanamadım.” dedi.

Ayaklanmalar sırasında evi yakılan Aviv Zegelman ve eşi Orit ise 6 çocukları ile birlikte köyden ayrıldı. Aile, “Ancak gerginlikler sakinleştikten ve polis bölgenin güvenli olduğunu teyit ettikten sonra” Peki’in’e döneceklerini belirtti. Aile, “Şu anda geri dönecek bir yerimiz yok, ve orası oldukça tehlikeli.” dedi.