İsrail’de din değiştirme tartışması

İsrail Evimiz Partisi din değişimin kolaylaşması için önerge verdi. İsrail Dışişleri Bakanı Livni, İsrail’in ayakta durması için Yahudi dinine geçişin kolaylaştırılması gerektiğine inanıyor

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Evimiz  (Yisrael Beitenu) Partisi, geçtiğimiz hafta Yahudi olmayı kolaylaştıracak bir reform için önerge verdi.  Dinci parti Şas’ın karşı gelmemesi halinde, reform yürürlüğe girecek ve yüzlerce haham din değiştirme prosedürlerini uygulayabilecek. 

İsrail Evimiz Partisi Bakanı David Rotem, reform gerçekleşmezse, Yahudi Devleti’nin sonunun yakın olduğu yönünde sert bir açıklama yaptı.  Yahudi Devleti’nin birliğinin korunması gerektiğini belirten Rotem, din değiştirme reformun gerçekleşmemesi halinde İsrail Devleti’nin ikiye ayrılacağını iddia etti ve aile ağacı kitapları tutmaya başlayacaklarını belirtti.

Sovyetler Birliği’nden İsrail’e göç etmiş 300,000 göçmen şu anda Yahudi olmayan veya dinsiz statüsünde.  Yıllardır İsrail Devleti büyük paralar harcayarak Yahudi dinine geçişi desteklemiş, hükümetin çabaları dini mahkemeler tarafından engellenmişti.