İsrail füze ve uydularını geliştiriyor

İsrail, Perşembe günü gerçekleşen başarılı füze denemesinden sonra, pazartesi günü casus uydu TESCAR’ı da yörüngeye soktu

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

18 Ocak Perşembe günü sabah 8.45’te İsrail’in Palmachim Hava Üssü’nde, iki kademeli yeni bir füze denemesi başarıyla gerçekleştirildi. Roketatar ve füzenin kendisi de olmak üzere sistemin tüm parçaları sorunsuz çalıştı. Kullanıma hazır olarak değerlendirilen füzenin başarısı, İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi’ne, İsrail Hava Kuvvetleri’ne ve projeye dahil diğer kuruluşlara mal ediliyor.

Ancak denemenin zamanlamasının Tahran’la bir bağlantısı olmadığı savunuluyor. Hükümet ve savunma kadrolarının testlerin başarılı olmasından mutlu oldukları, ancak gelişme hızı ve programının dış olaylar değil teknoloji ile belirlendiği söyleniyor. İsrail’in füzeyi açıkça test etmesine rağmen önemi konusunda hiçbir resmi açıklama yapmamasının yabancı uzmanlar tarafından eleştirileceği de düşünülüyor. Yorumların, deneme sayesinde İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü caydırma politikasını ayakta tuttuğu ve cephanesinin hazırda olduğunu hatırlattığı yönünde olacağı sanılıyor. Kimilerinin ise zamanlamaya değinerek, ABD Başkanı George Bush’un bölgeyi ziyaret ettiği ve İsrail Dış İşleri Bakanı’nın Rusları İran’ın nükleer programına karşı harekete geçmek için ikna etmek üzere Moskova’da bulunduğu sırada yapılmasına dikkat çekeceği düşünülüyor.

Bu yöndeki açıklamalara karşı İsrail’in Perşembe günkü testleri halka duyurmayı düşünmediği, ancak medyadan gelen ağır baskılar üzerine ilan ettiği söyleniyor. Bunun ise yalnızca, o sırada gökyüzünü izlemekte olanlar için kanıtların bariz olması ve kimileri tarafından kameraya dahi çekilmesi sebebiyle yapıldığı belirtiliyor.

Savunma kadrosu, öğlen saatlerine kadar hava sahasının hava trafiğine kapalı olacağının duyurusunu yapmaktan kaçınmış, ancak test amaçlı kullanılabilecek boş arazi bulunmadığı için testlerin duyurulması kaçınılmaz olmuştu.

Ayrıca pazartesi günü, İsrail’in İran’a yönelik istihbarat toplama kabiliyetini artıracak yeni sofistike casus uydu TECSAR da yörüngeye fırlatıldı. İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından üretilen TECSAR, olumsuz hava koşulları ve yoğun bulutlanma sırasında dahi hedefleri belirleyebilecek radarlara sahip. TECSAR, bu yönüyle kameralara dayalı Ofek serisinden de farklılaşıyor