Gazze’deki çatışmalar zirveye tırmandı

Gazze’den İsrail topraklarına atılan füzelerin hız kazanmasının ardından İsrail Ordusu bölgeye düzenlediği operasyonları sıklaştırdı. Hava Kuvvetleri atılmaya hazır Kassam roketlerini hedef aldı

Dünya
23 Ocak 2008 Çarşamba

Pazar günü gerçekleştirilen iki farklı hava saldırısında, Filistinli iki silahlı kişi öldürüldü.El- Fetih’in askeri kanadı olan El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi bir kişi Pazar gecesi yapılan hava saldırısında öldü. Hava harekatının hedefi El Aksa üyesi Esad Abu-Sharia idi. Operasyon sırasında vurulan kişinin kendisi olup olmadığı açıklık kazanmadı.

Kuzey Gazze Şeridi’ne Pazar günü yapılan hava operasyonlarında bir Filistinli öldü birçok Filistinli de yaralandı. İsrail Savunma Kuvvetleri yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre saldırıda, Kassam füzeleri taşıdığı ve sınır yakınından ateşlemek üzere yola çıkan silahlı bir kişi ve arabası hedef alındı.

Pazar günü dört Kassam füzesi İsrail’i hedef aldı. Geçtiğimiz hafta içerisinde de 40’dan fazla Kassam füzesi Gazze Bölgesi’nden İsrail’e fırlatılmıştı.

Öte yandan Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yüzlerce Filistinli, İsrail’in enerji kaynakları kesmesi ardından  Gazze’de yaşanan elektrik kesintilerini protesto etmek için sokaklara döküldü. El-Fetih hareketi Betlehem ve Tulkarem’de de benzer protestolar düzenledi.

İsrail ve Filistin’in barış anlaşması sürecine girmeye alıştığı bu dönemde, geçtiğimiz hafta yaşanan karşılıklı saldırılar olayların daha da tırmanmasına neden oldu. İsrail Kuvvetleri’nin, Hamas liderlerinden Mahmud Zahar’ın oğlu Hüsam Zahar’ı öldürmesi, Filistinli keskin nişancıların İsrail köylerini hedef alması  şiddeti artırdı.

Hamas’ın önemli bir beyin güçlerinden biri olarak kabul edilen Zahar’ın büyük oğlu da 2003 yılında yapılan bir hava saldırında yaşamını yitirmişti. Hüsam Zahar’ın Gazze’nin Hamas tarafından ele geçirilmesinde ve El-Fetih güvenlik kuvvetlerine karşı durabilmelerinde büyük rol oynadığı düşünülüyor. 

Hamas saldırıların ardından İsrail’in Aşkelon kentini de hedef alan 14 füze ateşledi. Zahar, Filistin Lideri Mahmud Abbas’ı İsrail ile barış masasına oturmaktan ve dolayısıyla oğlunun ölümünden sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Hamas’ın yaptığı açıklamaya göre çatışmalar geçtiğimiz Salı günü İsrail birliklerinin Hamas’ın roket atmak için kullandığı boş bir evi yok etme amacıyla sınırı geçmesi ile başladı. Ev yakınlarında karşılaşan İsrail ve Hamas birlikleri arasında çatışma çıktı.

İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, İsrail’İn sivil halkını roket saldırılarından kurtarmaya çalıştığını açıkladı.Bu süreç içerisinde on dört silahlı, üç sivil Filistinli hayatını kaybetti. Kırk sekiz kişi de yaralandı.

Diğer taraftan, hafta başında İsrail, Gazze’ye uyguladığı ambargoyu bir günlüğüne kaldırarak, bölgeye tankerlerle benzin,gıda ve ilaç sevkıyatına izin verdi. Olmert, Gazze’de bir insanlık dramı yaşanmasına izin vermeyeceklerini, bu nedenle bu gibi ihtiyaçların teminine belli aralıklarla izin vereceklerini açıkladı. “Yine de Gazzelilerin hayatlarını çok kolaylaştırmayacağız,” diyen Olmert, “Yürümek zorunda kalan her Gazzeli’nin, benzini olmadığı için değil, attıkları roketler ve Güney İsrail’in güvenliğini bozdukları için yürümek zorunda kaldıklarını bilmelerini istiyoruz,” dedi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da yaşanan olaylar ardından yaptığı açıklamada, Gazze krizine rağmen İsrail ile görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.